Cristina del Castillo, coordinadora de la missió a Fly Your Satellite!, i Luis Contreras (capità de la missió) [Foto: UPC]

La UPC NanoSat Lab ha situat dues missions en projectes internacionals que, properament, seran llançats a l’espai. El 3Cat-4 i la càrrega útil RITA/3Cat-6 són les aportacions que la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) fa en missions de l’Agència Espacial Europea (ESA) i de la Universitat dels Emirats Àrabs Units (EAU).

El 3Cat-4 és un nanosatèl·lit tipus CubeSat d’una unitat que es farà servir per a observar la Terra i està desenvolupat per estudiants de doctorat, grau i màster al NanoSat Lab. Aquesta petita nau s’inclou dins el programa Fly your Satellite, de l’ESA, un programa que dona l’oportunitat als estudiants de dissenyar, construir i posar en òrbita els seus satèl·lits.

Els estudiants Luis Contreras i Nataly Buitrago, del programa de doctorat en Ciència i Tecnologia Aeroespacials de la UPC, i Júlia Alós, del màster en Enginyeria de Telecomunicació, han integrat el 3Cat-4 al mòdul 16U EXOpod Nova de l’empresa de serveis espacials Exolaunch de Berlín (Alemanya). Aquest coet viatjarà fins a l’espai amb un nou desplegador per posar en òrbita una cinquantena de nanosatèl·lits i el de la UPC és un dels dos de l’Estat que viatjaran en aquest vol.

Pel que fa a la càrrega útil RITA/3Cat-6, s’ha integrat al satèl·lit AIAinSat-1, del National Space Science and Technology Center de la Universitat dels Emirats Àrabs Units (EAU). L’estudiant de doctorat en Teoria del Senyal i comunicacions de la UPC, Adrián Pérez-Portero, lidera aquest grup, acompanyat per Amadeu Gonga i Guillem Gràcia.

RITA és una càrrega útil acadèmica d’observació de la Terra que viatja a bord d’un satèl·lit aliè i es considera la sisena missió del NanoSat Lab. El 2019, va guanyar l’EEE GRSS Student Grand Challenge i té com a objectiu aconseguir dades de salinitat del mar i humitat del terreny a partir de radiometria de microones i mesures de l’estat de la vegetació amb una càmera hiperespectral.

L’Agència Espacial Europea es fixa en un satèl·lit universitari català
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram