Foto: Barcelona Supercomputing Center

El Barcelona Supercomputing Center estrena un nou edifici de 12.000 m2 com a seu corporativa. L’edifici, el BSC-REPSOL Building, està ubicat a la plaça Eusebi Güell i permet agrupar 530 treballadors que fins ara treballaven des de diferents edificis. A més, en un futur acollirà el superordinador MareNostrum 5.

La nova seu ha tingut un cost de 19,6 milions d’euros i s’ha finançat amb les aportacions del govern espanyol i la Generalitat, així com la col·laboració de la Fundació Repsol i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional. L’edifici està connectat a través d’una passarel·la a la capella Torre Girona, fins ara l’edifici més emblemàtic del BSC i on s’ubica el superordinador MareNostrum 4.

Actualment, el BSC-REPSOL Building s’està preparant per acollir als soterranis una nova sala per a superordinadors que permetrà ampliar la instal·lació d’infraestructures de supercomputació de més volum i capacitat, com el futur MareNostrum 5. Segons han explicat fonts del BSC, els primers components podrien arribar al juny.

En total, l’edifici té 12.000 m2 i compta amb quatre plantes d’oficines, 35 sales de reunions, dues aules de formació, un auditori i diversos punts de trobada per fomentar l’intercanvi entre investigadors de diferents camps, com ara una terrassa o la cafeteria.

Fins a dos terços de la plantilla del BSC estaran ubicats en aquesta seu, mentre que la resta, 765 treballadors, estaran en edificis propers que comparteixen ubicació als jardins de Torre Girona, ja que el nou edifici ha quedat petit per acollir a tothom.

Per donar a conèixer el nou edifici, el BSC ha organitzat una jornada de portes obertes a la ciutadania, amb un cap de setmana d’activitats.

Foto: Barcelona Supercomputing Center

Gemma Geis: Una infraestructura “clau per al país”

Durant l’acte d’inauguració, Mateo Valero, director del BSC-CNS, ha destacat que el BSC és un exemple “claríssim” d’investigació i creació de riquesa com a punt de trobada entre empreses i idees.

En aquest sentit, ha posat en valor el nou edifici i en especial el nou superordinador que acollirà i ha recordat que des del BSC s’utilitza la tecnologia per investigar sobre temes com ara el coronavirus o el canvi climàtic. També ha agraït a les institucions el seu compromís per seguir col·laborant.

Per la seva banda, el president de la Fundació Repsol, Antoni Brufau, ha assenyalat que és una obra “emblemàtica, pensada i executada amb propòsit i dimensió”. El BSC, ha dit, “ja és un referent dins del desenvolupament tecnològic” i el ‘big data’ seria “estèril” si no hi ha capacitat de processar les dades. En aquest sentit, ha remarcat que el BSC està ajudant les empreses alhora que fixa el “talent”. Per tot plegat, ha afirmat que creu “profundament” en la col·laboració publicoprivada per a projectes com aquest.

Des de la Generalitat, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha indicat que el seu departament reforçarà l’aposta pel BSC, una infraestructura “clau per al país”. A més, ha recordat que com que en un futur el nou edifici acollirà el MareNostrum 5 caldrà seguir amb la “col·laboració estratègica” entre institucions perquè “hi arribi amb les característiques que toca”. També ha destacat la bona col·laboració amb el Ministeri de Ciència i Universitats.

Raquel Yotti, secretària general d’investigació del ministeri, ha apuntat que el BSC és “una història d’èxit” i ha celebrat que l’esforç de la col·laboració entre institucions es materialitza ara en un nou edifici. “El BSC és una de les instal·lacions científiques més rellevants”, ha conclòs.

Per últim, el rector de la UPC, Daniel Crespo, ha assenyalat que és un “orgull” veure com un projecte “sorgit d’un despatx” ha arribat al nivell de competitivitat que ha assolit el BSC.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram