
Oriol Lehmkuhl, un dels investigadors principals del projecte TRANSDIFFUSE [Foto: BSC-CNS]
En la convocatòria 2024, TRANSDIFUSSE s’ha endut aquesta ajuda, un dels models de finançament més prestigiosos i competitius de la Unió Europea, i és que proposa un programa ambiciós que desenvolupi un model per a revolucionar les tecnologies de propulsió. L’objectiu final és assegurar-se un impacte significatiu en la transició cap a una aviació i una generació més neta i eficient. En aquest consorci, s’uneixen el grup Eusebio de Valero, de l’Escola Aeronàutica de la Universitta Politècnica de Madrid (UPM), qui coordina el projecte, així com la Universitat de Purdue, dels Estats Units, i el BSC-CNS.
Quant a l’aportació catalana, el BSC-CNS participa a través del grup de dinàmica computacional de fluids a gran escala, dirigit per Oriol Lehmkuhl. Així, jugarà un paper destacat i és que emprarà la seva experiència en mètodes de resolució a escala i computació d’alt rendiment. Aprofitant el superordinador MareNostrum 5, utilitzarà eines de simulació per dur a terme anàlisis detallades del comportament del flux de fluids en entorns d’alta velocitat.
El projecte TRANSDIFUSSE establirà les bases per a desenvolupar un motor basat en hidrogen, però el seu impacte en la indústria podria ser encara més rellevant, perquè els resultats de la investigació poden revolucionar sectors com l’aeronàutica, l’energia eòlica o la propulsió de vehicles.
El BSC-CNS situarà el MareNostrum 5 entre les 20 màquines més importants del món