Foto: Freepik

L’estudi dut a terme per l’Observatori d’Anàlisi i Avaluació de Polítiques Públiques de la Universitat de Barcelona (UB) pel que fa a la rendibilitat socioeconòmica del desplegament de la xarxa pública de fibra de Catalunya ha exposat que la societat rep un 12,38 euros per cada euro que inverteix el sector públic. Avaluant la contribució sobre el benestar social, s’estima que fins el 2019 l’impacte ha estat de 161,7 milions d’euros.

Arreu del territori, el creixement pel que fa al percentatge de cobertura ha passat de l’1% al 21% entre el 2013 i el 2019 i la demarcació de Tarragona ha estat la que més ha crescut, amb un 41,7% (Girona ho ha fet en un 25,5%, Lleida en un 21,5% i Barcelona al voltant de l’11%). L’aparició dels grans operadors ha estat clau, i és que la seva actuació ha estat en municipis d’entre 2.000 i 10.000 habitants.

El creixement de la cobertura arreu de Catalunya ha tingut un impacte, també, en la taxa d’atur municipal: la xarxa pública de fibra té un efecte mitjà sobre la disminució de l’atur en xifres d’entre el 0,34 i el 0,60%. Els sectors en què més hi incideix són el primari i el terciari, i és que la fibra podria aportar efectes afegits en sectors que són previsiblement més favorables, com el dels serveis.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram