
Captura la totalitat de l’eclipsi solar total del 2019 que es va poder observar des de part de l’hemisferi sud de la Terra [Foto: ESA]
Els eclipsis totals de Sol són successos poc freqüents i només es poden veure des d’una franja molt concreta (i estreta) de la Terra. L’últim eclipsi solar total visible des de Catalunya va ser el 30 d’agost de 1905. En aquest cas, la franja de totalitat travessarà el terç sud del nostre territori, amb localitats com Tarragona i Lleida gaudint de la visió completa del fenomen.
La tarda del 12 d’agost de 2026, el cel de Catalunya oferirà un dels fenòmens astronòmics més impressionants que es poden observar
L’eclipsi es produirà a darrera hora de la tarda, entre les 19:30 i les 21:00 h, depenent de la ubicació. La fase de totalitat, el moment més esperat, tindrà una durada màxima d’1 minut i mig en algunes zones de les comarques del sud de Tarragona. En el moment de la totalitat de l’eclipsi, el Sol es trobarà a una altura de menys de 5 graus (mesura astronòmica habitual que indica que estarà molt a prop de l’horitzó), fet que pot condicionar la visibilitat en funció de l’orografia de la zona.
A mesura que ens desplacem cap al nord, l’eclipsi serà parcial, amb el Sol cada vegada menys cobert per la Lluna. Per exemple, a Barcelona s’enfosquirà un 99,7%, mentre que a Girona el percentatge baixarà fins al 98,8%. Tot i que aquestes xifres indiquen una foscor gairebé total, fins i tot un 0,1% del Sol visible (és a dir, un 99,9% de parcialitat) impedeix veure bona part dels fenòmens característics d’un eclipsi total, com la mateixa atmosfera del Sol (corona solar), que es fa visible quan s’oculta l’astre, o les perles de Baily, unes ‘gotes de llum’ que apareixen al voltant de la Lluna a causa del seu relleu irregular.
Un esdeveniment amb impacte social i científic
Tot i la seva espectacularitat, els eclipsis solars requereixen molta precaució a l’hora d’observar-los. Mirar el Sol directament sense la protecció adequada pot provocar lesions oculars greus. Fins i tot en el cas d’un eclipsi de Sol parcial, com el que tindrà lloc el proper 29 de març i que també serà visible des de Catalunya (amb una ocultació màxima propera al 15%), és imprescindible utilitzar filtres solars homologats (com ulleres especials certificades) o mètodes indirectes, com la projecció amb telescopis especialitzats.
Una empresa catalana participarà en la competició d’intel·ligència artificial de les Nacions Unides