Foto: Freepik

El departament d’Empresa i Treball ha destinat un total de 29,8 milions d’euros en ajuts per a projectes que milloren la sostenibilitat, la competitivitat i la digitalització d’empreses industrials. La mesura, que s’emmarca en el Pacte Nacional per la Indústria, permetrà crear 1.150 llocs de treball nous i beneficiarà 175 empreses, majoritàriament petites i mitjanes.

Del total dels beneficiaris, els sectors que han rebut més ajudes han estat el de fabricació de productes metàl·lics (17.71%), la indústria de productes alimentaris (13,13%) i la indústria química (11,43%). Barcelona és la província que ha concentrat el volum més alt d’ajuts, amb 11,11 milions atorgats, seguida de la Catalunya Central (5 milions) i de Girona (4,74).

El Govern ha incrementat un 30% la dotació inicial d’aquesta convocatòria, que inicialment partia amb 23 milions d’euros. Un reforç pressupostari que, segons han assegurat, permet augmentar la mida de les empreses beneficiàries, que arriba fins al nombre de 175. Pel que fa a la quantitat dels ajuts, la dotació preveu cobrir fins a un 20% de la inversió amb un màxim de 500.000 euros per projecte.

La mesura beneficiarà 175 empreses i permetrà la creació de 1.150 llocs nous de treball

L’executiu va obrir el passat mes d’abril la convocatòria per aquests ajuts, que s’ha resolt en un termini de dos mesos. L’objectiu era poder-los incloure en el marc temporal establert per la Unió Europea per pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna en el teixit empresarial, que finalitzava el 30 de juny.

De les empreses que se n’han beneficiat, un 30% han presentat actuacions d’inversió per a la reducció del consum d’aigua, un 41% vinculades a la descarbonització del procés productiu i un 32,57% han presentat projectes d’inversió de foment de l’economia circular.

Barcelona concentra el volum més alt d’ajuts

Per vegueries, Barcelona és la que ha concentrat un volum més alt d’ajuts, amb 11.11 MEUR atorgats, seguida de la Catalunya Central, amb 5, i de Girona, amb 4,74. Pel que fa a les comarques, el Vallès Occidental, l’Oriental, el Bages, el Baix Llobregat i la Selva són les que més ajudes han rebut en el marc d’aquesta convocatòria.

Per a poder accedir a la línia d’ajuts, el Govern situava com a requisits indispensables el manteniment dels llocs de treball existents, disposar del 50% finançament del projecte i conservar el centre productiu al lloc on es porti a terme el projecte. També ha tingut en compte la dimensió de l’empresa, prioritzant les petites i microempreses i la generació d’ocupació, entre d’altres.

Com a novetat, i tenint en compte el context de sequera provocat per l’emergència climàtica, el Govern ha introduït com a criteri de valoració que les inversions acreditin una reducció del consum d’aigua del procés productiu.

Impuls comú des del Govern per a una digitalització inclusiva i democràtica
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram