El llançament del Menut, des de Barcelona [Foto: Miquel Vera/ACN]

El Menut, el segon nanosatèl·lit del govern català, ha entrat en òrbita el dimarts 3 de gener a les 16.58h (hora catalana) des de Cap Canaveral (Florida) i suposa la segona nau que Catalunya llança dins l’estratègia NewSpace. El Menut s’ha enlairat a bord d’un coet Falcon 9 de la companyia SpaceX, l’encarregada de llançar-lo a l’espai, i ha comptat amb la fabricació per part de la marca barcelonina Open Cosmos.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent ha assegurat que “l’estratègia New Space del Govern procura posicionar Catalunya, la seva tecnologia i les seves empreses emergents en aquest sector en un entorn que creixerà molt els anys vinents”.

“No volem quedar-nos aquí, no volem parar aquí. Volem continuar contribuint com a administració a fer créixer aquesta indústria i tota la tecnologia que té associada”, ha afegit el conseller. En aquest sentit, ha apuntat que al primer semestre de 2023 s’adjudicarà i es posarà en òrbita el tercer nanosatèl·lit català.

El conseller Torrent avança que al primer semestre de 2023 s’adjudicarà i es posarà en òrbita el tercer nanosatèl·lit català

El Menut forma part del projecte OpenConstellation, un grup de nanosatèl·lits que treballen en xarxa i de manera conjunta per donar resposta a reptes com el canvi climàtic o la crisi energètica. En el cas de la nau catalana, aportarà informació rellevant en la gestió del territori, l’anàlisi dels cultius o la detecció d’incendis forestals.

En aquesta operació, s’ha llançat el satèl·lit una hora després del llançament del coet, així que el Menut ja orbita la Terra a una velocitat de 8km/segon. El seu pas sobrevolant Catalunya es produirà cada cinc dies.

Competir a nivell global
Per la seva part, el director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, Ignasi Ribas, ha ressaltat que el Menut aportarà dades molt útils per l’administració, de gran valor per encarar els reptes de futur com l’energia o el canvi climàtic. Així mateix, ha defensat que els nanosatèl·lits impulsats des del Govern també serveixen per “capacitar” una indústria catalana que busca competir a nivell “global”.

Finalment, el fundador de la firma responsable del nanosatèl·lit, Rafel Jordà, ha assegurat davant la premsa estar alegre per l’èxit de la missió. “Cada vegada que llancem un satèl·lit sentim una gran emoció”, ha celebrat. Tanmateix, ha destacat el valor que una empresa establerta a Catalunya com Open Cosmos sigui capaç de “dissenyar, fabricar, posar en òrbita i operar” satèl·lits.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram