Foto: ESEIATT

L’associació Cosmic Research, fundada ara fa cinc anys per estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya-Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIATT), ha tornat a donar força al projecte Bondar, pel qual han dissenyat i construït un coet que he estat a cridat a ser el més potent de la història en clau catalana.

Amb més de dos metres i mig de longitud, 131mm de diàmetre i 33kg de pes, el coet egarenc ha de ser llençat a l’estratsofera a més de 9 quilòmetres d’altitud i podria batre el rècord estatal.

L’Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial (INTA), integrat dins del Ministeri de Defensa, i l’associació d’estudiants Bisky Team, vinculat a la Universitat del País Basc, en són els dos col·laboradors principals, i hi han participat cedint les instal·lacions per fer-ne les proves, el primer, i aportant recursos humans, amb dos estudiants, el segon.

El passat mes de març, el grup de l’ESEIATT va completar 30 hores de proves al Centro de Experimentación El Arenosillo, a Magazón (Huelva) amb quatre assajos on es van validar l’aviònica del sistema aeri i del terrestre, es va comprovar la compatibilitat de la plataforma de llançament amb el terreny i es va fer un simulacre de totes les operacions.

Per assolir el projecte definitiu, els estudiants egarencs havien construït tres coets amb anterioritat, van llençar fins a 80 Cansats, que són satèl·lits de la grandària d’una llauna de refresc, i van passar mesos fent-ne els càlculs per aconseguir la versió definitiva.

El coet del projecte Bondar retrà homenatge a Roberta Bondar, qui va ser la primera dona astronauta, va participar a la missió Discovery l’any 1992 i va ser la primera neuròloga canadenca que va anar a l’espai.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram