Maquinària del sincrotró ALBA [Foto: Gemma Sánchez/ACN]

El cicle “Dijous de Ciència i Tecnologia 2023. La recerca al servei de la societat”, a càrrec de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) començarà a finals del mes de gener i ha previst dotze jornades en les quals tractarà la ciència des de diferents àmbits. El Sincrotró ALBA i el NewSpace seran dos temes protagonistes d’aquest cicle.

La física experimental i directora del Sincrotró ALBA Caterina Biscari (Itàlia, 1957) parlarà sobre aquesta infraestructura clau en la investigació espanyola i europea el proper 26 de gener, en la xerrada “Present i futur de l’ALBA”. En el cas de la jornada que obrirà el foc, Caterina Biscari tractarà l’evolució de l’ALBA com un pilar en el món de la investigació i que s’ha convertit en una eina essencial per encarar els reptes de la societat. El Sincrotró ALBA s’ha convertit en un aliat clau per a camps com el de la salut, l’energia, la investigació mediambiental o les tecnologies de la comunicació. Actualment, ha començat el camí cap a la quarta generació, l’ALBA II, que és previst que comenci a caminar a partir del 2030.

Aquesta conferència tindrà lloc de manera presencial, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC (Barcelona), tot i que també podrà seguir-se en format virtual.

Més endavant, en la sessió prevista per al 16 de novembre, el director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Ignasi Ribas, oferirà la ponència “La revolució de NewSpace i els nanosatèl·lits: l’espai com a plataforma de serveis”. En aquesta xerrada, s’exposarà com el NewSpace genera oportunitats a partir de la democratització de l’accés a l’espai i quines millores tecnològiques ha comportat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram