Un grup d’emprenedors que han desenvolupat el projecte [Foto: TecnoCampus Mataró]

Un grup d’emprenedors vinculats al Consorci Sanitari del Maresme ha impulsat un software basat en Intel·ligència Artificial que detecta la disfàgia i que ajuda al seu diagnòstic i ha rebut el Premi Creatic que concedeix el TecnoCampus Mataró.

Aquest guardó, amb una dotació de 12.000 euros, reconeix la millor iniciativa empresarial en l’àmbit de la tecnologia i la innovació i enguany ha anat a parar a un programari que ajudarà en els processos de cribratge, diagnòstic i tractament els pacients de disfàgia (un trastorn que dificulta les persones afectades empassar líquids i aliments, principalment aquelles que han patit un ictus).

El software, batejat com AIMS-OD, emprarà tècniques d’Intel·ligència Artificial i machine learning i ja ha fet els primers passos a l’Hospital de Mataró, on s’ha aplicat en fase d’investigació. En total, s’ha entrenat aquest sistema amb més de 5.000 pacients que entre el 2013 i el 2017 podrien haver patit disfàgia i ho ha fet amb les dades aplicades en un format anònim i encriptat.

A banda de detectar casos de disfàgia, el software pot ajudar a predir qui pot patir-la i quines són les variables que poden indicar un risc de contraure aquest trastorn.

La IA suposa un pas endavant en aquesta detecció, i és que compta amb un encert en el 85% dels casos i en fa una previsió molt detallada. En total, els investigadors han comptabilitzat fins a 17.000 detectors que provoquen un risc alt a l’hora de contraure disfàgia.

Els creadors d’AIMS-OD han fet bona l’experiència de l’Hospital de Mataró en investigació sobre disfàgia, perquè ja s’hi havia dut a terme estudis per a determinar factors de risc, variables normalitzades i informació sobre possibles fàrmacs.

Un treball de tres anys ha dut a que el software AIMS-OD pugui començar a ensenyar els primers resultats. CaixaImpulse i el programa StartHealth del TecnoCampus han recolzat aquest projecte, que posa la seva mirada en hospitals europeus.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram