[Foto: Govern]

L’informe ‘Carta de Drets Digitals de la Infància i Adolescència’, en què hi han pres part uns 750 alumnes d’entre 7 i 17 anys procedents de divuit centres educatius catalans, ha mostrat la seva necessitat de comptar amb eines per a sentir-se acompanyats en l’entorn digital. Elaborat per la Fundació Ferrer i Guàrdia, per encàrrec de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, ha fet palesos els riscos i les oportunitats que se’n deriven i com pot ajudar els més joves a empoderar-se amb confiança.

Aquest informe és pioner a Europa, i és que ha incorporat les veus dels infants i adolescents catalans, recollint les seves experiències. De la mateixa manera, ha dissenyat una proposta de drets que podria ser útil per a orientar les polítiques públiques en matèria digital.

Diferències entre els infants procedents de diferents entorns i amb recursos desiguals

D’aquest estudi es desprèn que existeixen escletxes entre els infants a l’hora d’accedir als dispositius i l’àmbit digital. Pel que fa a l’edat, és a partir dels 11 anys quan tenen dispositius propis i sentir-se acompanyats pels adults durant l’adolescència desperta la sensació de control. Pel que fa al gènere, existeix la paritat, tot i que els nens se centren més en els esports i els videojocs i la comèdia i les nenes focalitzen el seu ús en la imatge i els temes artístics.

Pel que fa a les diferències socioeconòmiques, es fa evident que els infants de famílies amb menys recursos no tenen tant accés als ordinadors i en els entorns urbans, entren en el món digital amb més edat i amb més esperit crític.

Així, i després d’una anàlisi al detall, la carta aporta un seguit de drets digitals bàsics, que són el de disposar d’una identitat digital; tenir un acompanyament però adequat a la seva edat; garantir la seguretat i la protecció a la xarxa i també l’accés als dispositius digitals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram