superbossa.com / Max Planck Institute

Un equip de telescopis MAGIC, en el qual hi participen la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), ha detectat una explosió nuclear d’una estrella vampir. Aquesta troballa, que es fa dins l’observació dels telescopis d’un sistema estel·lar binari, només es repeteix cada 15 anys.

Aquest equip d’investigadors, on s’inclouen membres de l’IEEC i de la UAB, ha detectat raigs gamma d’una energia molt alta i que procedeixen d’una estrella nova a la Via Làctia.

El sistema binari que han detectat està format per una nana blanca i una gegant vermella que podrien desembocar en una supernova i es tracta d’un “vampirisme” d’una nana blanca sobre una estrella en fase activa que té com a conseqüència una explosió nuclear a la superfície. Aquest tipus d’explosió pot ser fins a 100.000 vegades,és brillant que el Sol i se la coneix com a “nova”.

El mes d’agost de 2021 va saltar l’alarma en explotar la nova RS Ophiuchi va activar un dispositiu ampli de seguiment. Suposava un fet insòlit, i és que no és habitual que es mostrin raigs gamma al cel. La col·laboració MAGIC va utilitzar el seu sistema bessó de telescopis Cherenkov, a l’Observatori del Roque de los Muchachos (a la illa de La Palma, a Canàries), per observar en la direcció d’aquesta nova.

Les bones condicions a La Palma van afavorir a que la nova pogués ser detectada a energies que són 100.000 milions de vegades més grans que la llum visible. L’IEEC ha participat en aquest projecte a través d’investigadors de les unitats ICCUB i del Centre d´Estudis i Recerca Espacials de la UAB (CERES-UAB).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram