[Foto: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA. Processament d’imatge: J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi; CC BY-SA 3.0 IGO]

La missió Euclid, de l’Agència Espacial Europea (ESA), ha mostrat les primeres imatges de l’univers a tot color i ha fet història, en ser el primer cop en què un telescopi aconsegueix imatges astronòmiques nítides en una regió tan àmplia del cel. Es tracta de cinc instantànies que demostren que el telescopi està a punt per tal de crear el mapa en tres dimensions més extens de l’univers que mai ha existit.

Aquesta missió de l’ESA té com a objectiu investigar la matèria fosca i l’energia fosca, que integren el 95% del cosmos, així com observar milions de galàxies fins a distàncies de 10.000 milions d’anys llum i dissenya un mapa 3D molt precís, aportant informació sobre l’expansió de l’univers i sobre com s’ha format la seva estructura. L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) i el Port d’Informació Científica (PIC), del campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), van participar en el seu llançament i en el treball de més de deu anys per a fer-ho possible.

Les imatges a tot color que ja s’han publicat ha fet palesa la capacitat d’Euclid per mostrar tots els objectes celestes sense perdre nitidesa. D’aquesta manera, es pot apreciar amb tota classe de detall les estrelles brillants o les galàxies febles, fins i tot apropant-se a les galàxies distants.

Per tal de conèixer quina influència tenen la matèria i l’energia fosques en l’univers visible, Euclid observarà durant els pròxims sis anys les formes, distàncies i moviments de milers de milions de galàxies en un radi de fins a 10.000 milions d’anys llum. Un cop fet això, dibuixarà el mapa tridimensional més gran fins ara.

La missió Euclid, amb segell català
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram