Foto: Eurecat

La Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, amb seu a Lleida, aplicarà models d’intel·ligència artificial usant dades geo-espacials per obtenir indicadors que ajudin a una gestió sostenible de les vinyes.

D’aquesta manera generarà nous serveis intel·ligents de previsió climàtica, de detecció i previsió de la fenologia, de predicció del risc de malalties i de recomanació de tractaments, de generació d’indicadors del cultiu i predicció de producció o d’optimització en la gestió dels recursos, així com de seguiment d’indicadors de sostenibilitat.

Eurecat coordina el projecte europeu VitiGEOSS, que integra l’analítica de dades satel·litals, drons, maquinària i dades de sensors instal·lats al camp, per desenvolupar nous serveis destinats a millorar la gestió d’explotacions vitivinícoles. El projecte és finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea.

L’investigador de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Josep Pijuan ha assegurat que “VitiGEOSS integrarà en una única plataforma, un ecosistema de serveis de suport a la gestió agronòmica adreçats al cultiu de la vinya, permetent en un futur la integració de nous serveis així com l’oferta dels seus serveis a altres eines del mercat”.

“Avançarem en la prescripció agronòmica desenvolupant un ecosistema de serveis per al sector vinícola per donar suport als agricultors i productors, optimitzar el cultiu sostenible de la vinya i, per extensió, aprofitant al màxim les dades i els recursos europeus públics”, assenyala la coordinadora del projecte VitiGEOSS i gestora de projectes del centre tecnològic Eurecat, Rosa Araujo.

Actualment s’està validant el potencial d’integrar les capacitats dels serveis d’imatges satel·litals, imatges aèries i dades de sensors al camp i maquinària mitjançant la intel·ligència artificial per promoure una millor gestió i planificació de camps i vinyes, així com l’optimització de pràctiques agrícoles innovadores.

Nous desafiaments per a la indústria del vi

Actualment, la Unió Europea és el major productor de vi a nivell mundial i la seva elaboració és la principal activitat econòmica de moltes zones del sud d’Europa. En aquest sentit, la innovació impulsada per VitiGEOSS té l’objectiu de respondre als futurs desafiaments de la indústria del vi, intensificant la producció d’una manera sostenible i, a la vegada, mitigar els efectes del canvi climàtic, reduir els impactes ambientals negatius i promoure el creixement econòmic a nivell local.

El consorci del projecte VitiGEOSS està format per nou socis de l’estat espanyol, Itàlia, Portugal i dels Països Baixos. Entre aquests hi ha tres organitzacions de l’àmbit de la recerca i la tecnologia (Eurecat, el Barcelona Supercomputing Center i Fundazione Links), la Universitat de Nàpols Federico II, l’empresa ELEAF, la firma de consultoria PwC i els cellers Familia Torres, Symington i Mastroberardino.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram