D’esquerra a dreta, Xavier Martínez, professor de la FNB, Martín Mareta, d’Open Arms i Carmen Borja, de Fractus [Foto: Fractus]

Un grup d’investigadors de la Facultat de Nàutica de Barcelona (FNB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha desenvolupat un nou sistema basat en tecnologies de machine learning per ajudar a reduir el consum de combustible i millorar l’eficiència energètica dels vaixells de l’ONG Open Arms. Amb el nom de FNB-Open Arms, aquest projecte suposa el primer que es duu a terme dins del hub Fractus-UPC Deep Tech i està liderat pel professor i investigador Xavier Martínez Garcia.

El sistema que s’està desenvolupant es basa en tecnologies de machine learning per tal de determinar quins són els factors que afecten el consum de combustible de l’embarcació i fer recomanacions per tal de reduir-lo. Així, el hub Fractus-UPC Deep Tech suma a l’hora d’implantar el sistema, que de millorar la navegació d’Open Arms, un remolcador que arriba fins al consum diari de 3.000 litres.

En la primera fase del projecte, es monitoraran el consum i la velocitat del vaixell, l’estat de la mar i els ajustaments que fan les embarcacions per guanyar propulsió i aprofitar la seva força motora. Gràcies a això, s’establirà un model que aprendrà la manera en què pot recórrer distàncies més llargues gastant menys combustible.

En la segona, s’incorporaran altres factors i el sistema dictaminarà quines són les condicions de propulsió més òptimes per tal de reduir el consum de gasoil durant els trajectes del vaixell. Més endavant s’incorporaran altres investigadors de la UPC que monitoraran i determinaran com s’afecta el consum.

Amb totes les dades processades, es reduirà l’ús del combustible del vaixell, així com l’impacte mediambiental d’Open Arms, especialment en el medi marí.

Fractus premiarà els millors estudiants de tecnologies disruptives de la UPC
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram