L’enginyer Guillem Muñoz és el CTO de l’empresa Hedyla [Foto: Hedyla]

Guillem Muñoz és enginyer en Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i exerceix de CTO de l’empresa Hedyla, de la qual n’és un dels fundadors. Especialitzada a optimitzar els processos de logística de les empreses, ajuda companyies a Catalunya i l’estat a agilitzar l’entrega i el repartiment de mercaderies. Tot plegat, a partir d’intel·ligència artificial i amb noves tecnologies que afavoreixen el funcionament de les marques. Hedyla no té encara cinc anys, però aspira a augmentar el seu negoci a Europa. Guillem Muñoz parla amb Espai.Mèdia sobre els reptes d’una companyia establerta a Viladecans (Baix Llobregat).

Com va néixer Hedyla?
Jo vaig acabar la carrera d’Enginyeria en Telecomunicacions, amb 21 anys, i vaig entrar a treballar en una startup d’intel·ligència artificial i allà vaig conèixer Ismael Rodríguez i Andreu Araque, que era el meu cap. Fèiem projectes a mida d’IA per a empreses força grans de diferents sectors. Un d’aquests sectors era la logística i vam veure que, en l’àmbit global, anava molt per darrere de la resta i hi havia una oportunitat força gran.

I és aleshores quan vau decidir tirar endavant la vostra empresa?
Sí, vam investigar molt pel nostre compte i quan ho vam tenir clar, vam deixar l’empresa i muntar alguna cosa totalment diferent. Ens vam centrar en el software, que és el producte que tenim ara.

Com ha estat el camí des de 2019 fins ara?
Vam començar i la pandèmia ens va agafar de ple. Això ens va accelerar, perquè les empreses es van reinventar molt. Va ser una mica complicat, perquè vam haver de créixer molt en remot, i vam haver de contractar molta gent en remot. L’empresa, de fet, ha nascut totalment descentralitzada.

Quina és l’essència d’Hedyla?
Som una empresa de software dedicada a optimitzar processos de logística i un dels nostres punts forts és l’optimització de rutes. Des que una empresa té les seves comandes a punt per a repartir-les, el nostre software recull totes les dades, agafa els recursos disponibles que té l’empresa i genera el millor d’optimització de la logística. S’encarrega de la gestió i el seguiment de tot el que passa a temps real.

I amb quina tecnologia treballa aquest software?
Una d’elles és la intel·ligència artificial, però és un àmbit molt ampli, n’hi ha de molts tipus, i la nostra són algoritmes d’optimització que troben la millor solució. En altres punts del software sí que utilitzem tecnologies molt més avançades, com el machine learning.

“Catalunya està millor posicionada del que ens pensem en l’optimització de la logística”

Quin tipus d’empreses reben els vostres productes?
Un dels trets diferencials que tenim és que el nostre software va més enfocat a l’enterprise, són empreses amb cert volum de negoci i que necessiten solucions avançades. El nostre filtre és una empresa que factura més de deu milions d’euros anuals perquè, per sota d’aquest llindar, ni a nosaltres ens surt a compte ni al client tampoc.

Hi ha sectors que especialment estiguin interessats en el vostre negoci?
Sí, tot i que treballem per a sectors molt diferents. Sobretot, per a hostaleria i restauració, farmàcia, indústria química i projectes de distribució sostenible.

I a Catalunya, quin és el vostre volum de negoci?
Tenim uns seixanta clients i prop de la meitat són catalans. Catalunya està força ben posicionada, millor del que ens pensem a simple vista, i les empreses del sector volen fer moltes coses. Un dels hàndicaps sol ser que, en general, hi ha una tendència a dependre del software previ que pugui tenir l’empresa.

Això quines dificultats us provoca?
Si una empresa està totalment desconnectada, és difícil. Així, en general, el repte és substituir aquests softwares o complementar-los, i hi ha força incentius que ho facilita. De fet, ACCIÓ ofereix programes de mentoring i ajudes, també existeix el Kit Digital per a les pimes, i els consistoris també hi ajuden. Sembla que hi ha un futur optimista, a curt termini, en el sector.

“La pandèmia ens va agafar de ple i això ens va accelerar, perquè les empreses es van haver reinventar molt”

Esteu ubicats a Viladecans i teletreballeu. Com es coordina tot plegat?
Nosaltres tenim 17 empleats, la majoria dels quals, enginyers, i estem bastant descentralitzat, tot i que no podem treballar al 100% en remot. No tenim seus fora, bastant part de l’equip és a Madrid, però dubto molt que obrim altres seus.

Per què?
Perquè pel que fa a software és més fàcil créixer recolzant-nos en partners locals o en organitzacions verticals, i a curt termini no tenim pensat obrir seus en altres llocs.

Foto: Hedyla

Quina idea teniu sobre la intel·ligència artificial i la por que darrerament s’ha generat?
És una bona pregunta. Fa molt de temps que porto treballant amb la IA, ja des de la universitat, i crec que funciona i és útil en aplicacions molt específiques on el sistema s’adapta a un entorn específic. Però fer-la generalista és molt difícil, i aquest és el pas que no sabem si serà possible. Estem a anys llum que la IA sigui generalista.

Aleshores, preocupar-se per això és normal?
No seria racional, però s’està millorant molt i són millores exponencials, jo no em preocuparia per això.

Quins són els reptes que es presenten per a Hedyla?
Aquest any hem llançat la versió 2.0. del nostre producte general, Hedyla Cloud, el qual ens permet anar a casos d’ús molt més globals. Ara ja treballem amb empreses tot tipus de transport amb algoritmes molt més complexos i ja estem treballant-hi. A llarg termini, el repte seria poder escalar.

De quina manera?
Ara les vendes i la capacitat de negoci que podem fer a l’estat o a Europa les coneixem, però si volem fer un pas endavant ens hem de recolzar en altres empreses de software que tinguin una altra vertical i que ens puguin complementar.

Què suposaria, això?
Hauríem d’estar-nos integrant en els softwares que ja existeixen i ara estem tancant partners amb empreses molt més grans que la nostra i que ens donen un creixement a llarg termini molt més assegurat. Al final suposarà menys esforç per a nosaltres i molt més retorn.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram