
D’esquerra a dreta, Maria Galindo, Anna Fontquerni i Joan Mas [Foto: Govern]
Davant les trucades que rep el SEM i que varien en funció de l’hora del dia, la setmana o l’època de l’any, el repte era implantar un sistema basat en IA capaç de predir el nombre d’incidents en un horitzó temporal curt. Tot plegat, per assolir una gestió primerenca i eficient dels recursos. En aquest projecte s’han desenvolupat models d’IA entrenats amb dades històriques generades pel SEM que poden predir el volum d’activitat futura. Dins d’aquesta proposta també es comptarà amb un comandament per complementar la seva operativa habitual.
La iniciativa s’ha inscrit en els Projectes d’Alt Impacte (PAI) que el CIDAI du a terme dins l’estratègia Catalonia.AI. Eurecat ha liderat aquest PAI, en col·laboració amb la Fundació i2CAT i Huawei i el SEM com a promotor del repte.
la secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, Maria Galindo, ha recordat que aquest tipus de projectes “contribueixen a fomentar el desenvolupament i adopció d’innovació amb IA, demostrant el valor d’aquesta tecnologia per resoldre reptes d’alt impacte, amb casos d’ús reals”. La directora del SEM, Anna Fontquerni, ha subratllat que “el desenvolupament d’aquest model predictiu amb ús d’IA és el primer pas per comptar amb una eina que ens permet anticipar l’activitat presencial i no presencia”. Al seu torn, el director del CIDAI, Joan Mas i Albaigès, ha posat en valor que “l’elevada fiabilitat de la predicció d’incidents demostrada amb el projecte facilita una gestió més proactiva i eficient dels recursos del Sistema d’Emergències”.
La Universitat Politècnica de Catalunya gestionarà l’ús de drons en l’espai aeri català