[Foto: Christin Hume a Unsplash]

Un equip d’investigadores del Departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), en col·laboració amb la Universitat Europea de Madrid, ha desenvolupat un instrument nou d’autoavaluació per mesurar les competències digitals en l’entorn laboral i verificar si existeixen diferències de gènere. Aquest estudi, publicat a la revista Feminismo/s, es basa en el marc europeu de competències digitals DigComp i suposa una eina útil i reproduïble per analitzar aquests coneixements en els sectors laborals.

L’instrument d’avaluació que s’ha desenvolupat se centra en qüestionaris estructurats que permeten mesurar la competència digital en tres indicadors. Aquests són l’habilitat, l’actitud i el coneixement i, a partir d’elles, es plantegen diferents preguntes per tal de fer-ne la valoració. Amb els resultats que s’obtenen, poden identificar-se les habilitats, les actituds i els coneixements en cada dimensió i es compararan en clau de gènere i sector professional. El diagnòstic que en resulta servirà per establir estratègies específiques que ajudin a reduir la bretxa digital i a fomentar la capacitació tecnològica de les dones.

Aquesta nova eina ja s’ha provat en diferents sectors professionals i ha demostrat que és vàlida en àmbits educatius i en empreses i organitzacions. De fet, els resultats apunten que pot convertir-se en una eina que ajudi a dissenyar programes de formació adaptats a les necessitats de cada col·lectiu.

La URV i el Clúster TIC Sud oferiran microcredencials universitàries homologables a Europa
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram