Recreació de l’esclat, identificat com CSS161010, en què un petit forat negre engoleix una estrella [Foto: Gabriel Pérez (IAC)]

La investigadora de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC), Claudia Gutiérrez, ha liderat l’equip científic encarregat de captar un esclat còsmic excepcionalment ràpid i brillant. Es tracta del fenomen identificat com CSS161010, el qual va assolir la seva màxima brillantor en només quatre dies i va baixar a la meitat en dos dies i mig i va convertir-se en una fita científica molt exigent per a l’equip investigador.

Fins ara, només s’havien detectat unes deu explosions còsmiques amb aquestes característiques quant a brillantor i evolució, però l’equip que ha liderat Claudia Gutiérrez podria haver aconseguit pistes rellevants sobre l’origen físic del CSS161010. Amb tot, la seva anàlisi suggereix que es tracta de la imatge resultant d’un forat negre petit engolint una estrella.

El fenomen CSS161010 ha suposat un esclat còsmic excepcionalment ràpid i brillant

L’esdeveniment CSS161010 va ser descobert pel Catalina Real-Time Transient Survey, amb una detecció de l’All-Sky Automated Survey for SuperNovae. El seguiment posterior va dur-se a terme amb el Gran Telescopi Canàries i el Telescopi Òptic Nòrdic, instal·lats a l’Observatori del Roque de los Muchachos, de l’Institut d’Astrofísica de Canàries, i va ajudar a caracteritzar-lo.

La naturalesa d’aquests fenòmens fa que sigui difícil estudiar-los, però les tècniques modernes han ajudat a analitzar-los. La millora en el camp de visió i la capacitat per captar imatges d’alta resolució ajuden que aquesta observació i les anàlisis posteriors siguin del tot completes.

L’IEEC participa en el descobriment d’un forat negre ultraràpid
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram