El conseller Nadal i el director del BSC, Mateo Valero, en la visita al centre d’excel·lència [Foto: Govern]

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha visitat les instal·lacions del Barcelona Supercomputing Center (BSC), la gran infraestructura de recerca dedicada a la supercomputació, on ha posat en valor “el nivell d’excel·lència extraordinari en l’àmbit de la computació del centre, que seguirà sent una aposta clara de futur del Govern”.

Així mateix, el conseller ha destacat també el fet que el BSC “sigui capaç de captar recursos més enllà de les aportacions bassals de les administracions públiques, amb un creixement clar que se sustenta en els fons de caràcter competitiu captats en base a la tasca científica dels seus investigadors i investigadores”. El conseller ha mantingut una reunió amb l’equip directiu del BSC encapçalat pel director Mateo Valero, el director associat Josep M. Martorell, i l’assessor del BSC, Enric Banda.

A més, ha visitat les obres d’instal·lació del nou supercomputador MareNostrum 5 i l’actual supercomputador MareNostrum 4. Nadal ha defensat que “el Govern seguirà responent a les necessitats del BSC per dotar-lo de recursos per a un creixement que es concreta en projectes de gran abast com ara el supercomputador MareNostrum 5 ara en construcció, la nova seu corporativa ja en funcionament o la participació decisiva en la iniciativa del xip de fabricació europea”.

L’entrada en funcionament del MareNostrum 5 tindrà un valor estratègic de primer nivell ja que permetrà al BSC esdevenir un element important del mapa europeu d’infraestructures científiques. La visita l’ha feta amb l’equip directiu del BSC i amb el rector de la UPC i membre del patronat del centre, Daniel Crespo.

Motor de ciència i innovació

El BSC desplega un rol estratègic al sistema català de coneixement com a gran infraestructura científica i centre de recerca líder, així com motor de recerca d’excel·lència i de transferència tecnològica i innovació per a l’economia catalana.

Per afavorir el paper central del BSC en el sistema català de recerca, el Govern ha concretat el compromís amb el centre amb una aportació de 59 milions d’euros durant el període 2020-2029 que, entre d’altres, finança l’adquisició i funcionament del MareNostrum 5, així com les despeses d’explotació generals del consorci de la instal·lació o la construcció de la nova subestació elèctrica del futur supercomputador. En el seu conjunt al llarg del període 2005-2020, el Govern ha donat suport als BSC-CNS amb aportacions per valors de 55’6 milions d’euros.

L’Executiu català, a més, ha participat en el finançament dels 19,6 milions d’euros de cost de la nova seu corporativa del BSC en base a un projecte cofinançat amb Fons FEDER amb aportació de 8 milions d’euros per part de la Generalitat de Catalunya, així com la transferència finalista de 2,3 milions d’euros per a la finalització de l’edifici entre 2018 i 2020.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram