[Foto: Amritanshu Sikdar a Unsplash]

La filial de la multinacional nord-americana AECOM, establerta a Catalunya, i la investigadora Roberta Carafa han desenvolupat un biosensor capaç de mesurar el nivell de contaminació de l’aigua en temps real. Aquest dispositiu incorpora un biofilm per a monitorar el grau de toxicitat de l’aigua i, a partir de la intel·ligència artificial, el compara amb les previsions de qualitat que hauria de tenir. Aquest projecte compta amb el suport d’ACCIÓ a través d’un ajut de 142.678 euros procedents del programa TECNIOspring INDUSTRY.

El dispositiu d’AECOM pot adaptar-se a diferents entorns d’aigua marina, de transició i d’aigua dolça canviant el biofilm, el qual està format per una pel·lícula de microalgues i bacteris. Així, funciona a partir de dues petites cambres on s’ubiquen els biofilms, els quals poden detectar nivells de toxicitat de fins a un microgram per litre.

Els algorismes d’intel·ligència artificial de l’empresa dibuixen models de previsió dels nivells de contaminació a curt termini i per als següents dies o setmanes, i ho fan a partir de les dades que s’obtenen.

AECOM ha dut a terme tres tests, en laboratori i en entorns reals en un dels canals de Venècia, a l’Urban River Lab de Montornès del Vallès i a l’Institut Espanyol d’Oceanografia a les Illes Canàries. A més, ja ha obtingut la patent europea pel dispositiu i té la previsió de comercialitzar-lo a mitjà termini, un cop es tanqui l’acord amb un soci col·laborador per posar-lo en marxa.

Un sistema de monitoratge basat en el Big Data optimitza l’ús de l’aigua en l’agricultura
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram