Foto: Freepik

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per a projectes de recerca i innovació en el desplegament de tecnologies 5G avançat i 6G beneficiarà la Fundació i2CAT, que rebrà prop de 17 milions d’euros en forma de subvenció directa. En clau catalana, se suma el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (22,631 milions d’euros) i la Universitat Politècnica de Catalunya (4,089 milions d’euros) en rebre ajudes dins d’aquest pla, aprovat pel Consell de Ministres.

La fundació catalana ha dibuixat sis projectes i un d’atracció de talent en què el desenvolupament de les xarxes 5G i 6G quedarà cobert. Per una banda, dissenyarà un prototip d’arquitectura 6G amb tecnologies d’IA, de registre distribuït i de ciberseguretat; desplegarà xarxes de satèl·lits mitjançant el sistema Non-Terrestrial Network (NTN) 6G; crearà solucions d’IA per a construir un Digital Twin intel·ligent habilitat per a 6G; farà una anàlisi extensa de les xarxes RAN obertes per als sistemes 6G revolucionaris; escollirà en quins casos s’usa la tecnologia 6G i n’identificarà les innovacions que siguin necessàries per a garantir que les xarxes 6G siguin rellevants en la transformació del sector de la fabricació; i consolidarà tres testsbeds 5G i hi inclourà el testbed de la Universitat Politècnica de Catalunya i el testbed 5G rural de Móra d’Ebre .

El pla estatal s’aplica amb la intenció de desenvolupar l’ecosistema 5G i 6G i pretén fer créixer els grups de recerca espanyols en 5G i definir-los com un referent en el desenvolupament del 6G. La Fundació I2CAT s’erigeix, doncs, en un d’aquests centres de referència a l’estat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram