
Presentació a la Garrotxa de la plataforma digital VOLTA [Foto: Premsa Generalitat]
Gràcies a la tecnologia 4.0, una logística circular compartida i els establiments com a punts de recollida, el projecte fa possible un consum més responsable i respectuós amb el medi ambient.
En aquesta fase inicial, el projecte compta amb 10 productors locals (explotacions agrícoles i ramaderes que compten amb el distintiu de Fet al Parc) i 7 punts de recollida adherits (principalment, establiments i restaurants del col·lectiu Cuina Volcànica), però s’hi aniran afegint més productes, productors i establiments de forma gradual.
Productors i punts d’entrega
A l’aplicació VOLTA, quan la persona consumidora escull el producte disposa de tota la informació sobre el seu productor, per poder-ne conèixer l’origen i la proximitat, i també sobre els punts d’entrega.
En aquest sentit, els productors de Fet al Parc són agricultors i ramaders compromesos amb la conservació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Comparteixen una manera de treballar que combina el desenvolupament de la seva activitat, majoritàriament dins del Parc Natural, amb el manteniment dels espais agraris i la seva bona gestió ambiental.
Per la seva banda, els restaurants del col·lectiu Cuina Volcànica han consolidat una cuina basada en els usos gastronòmics més arrelats a la comarca i utilitzen en les seves elaboracions productes conreats, criats i elaborats de forma artesanal a la Garrotxa.
La iniciativa, que ha estat presentada avui al Consell Comarcal de la Garrotxa, a Olot, és una prova pilot impulsada pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori en el marc de l’estratègia SmartCatalonia.
La solució tecnològica VOLTA, que dona resposta a aquest repte, va obtenir el premi extraordinari de la 6a edició de l’SmartCatalonia Challenge dotat amb 8.000 euros.