D’esquerra a dreta, Rutllant, Zarza, Granero i Blanco [Foto: RCDE]

El RCD Espanyol va celebrar dimarts la segona sessió del cicle “El Club 1900”, dirigit a tractar temes relacionats amb l’esport i les noves oportunitats que s’hi generen. Després d’inaugurar-lo enfocant-se en la creativitat, la intel·ligència artificial va prendre el relleu en la segona entrega amb els ponents Esteban Granero (CEO d’Olocip), Gonzalo Zarza (chairman d’Encomenda VC) i Miquel Rutllant (director general de Lavinia).

La xerrada va enfocar-se, principalment, en els beneficis que pot portar la intel·ligència artificial a l’esport, sobretot en l’anàlisi de les dades sobre els jugadors i la possibilitat d’aplicar-ho en els fitxatges que fan els clubs. Però també en la capacitat de creixement dels entrenadors a l’hora d’emprar, a temps real, la IA sobre el rendiment dels jugadors.

Anàlisi de dades i rendiment

Un centenar d’assistents va ser present a la xerrada [Foto: RCDE]

L’exjugador professional i actual CEO d’Olocip, Esteban Granero, va explicar que “la intel·ligència artificial afegeix objectivitat en l’anàlisi de les dades i trasllada el futbol al futur i a diferents escenaris”. Per això, va admetre que és una eina molt valuosa per a estudiar quin és el rendiment dels jugadors.

El director general de Lavinia i director del Clúster Audiovisual de Catalunya, Miquel Rutllant, va anar un pas més enllà i va subratllar que “el que compta és el factor humà que hi ha al darrere”, emmarcant-ho en un escenari en què tothom disposa de les mateixes eines, en aquest cas, de la IA.

Els clubs esportius ja apliquen aquesta tecnologia en diferents aspectes de la gestió de les entitats. Els fitxatges sobre jugadors i el debat que se’n genera és un d’ells, però també es fa en el transcurs dels partits i els entrenaments, ajuda els tècnics a prendre decisions tàctiques. Per això, va dir Gonzalo Zarza, el chairman d’Encomenda VC, “caldrà buscar factors diferencials en la IA, perquè tothom hi tindrà accés”, i alhora va coincidir amb Rutllant a trobar el factor humà en la seva implantació.

La tecnologia aplicada en l’esport és un escenari que ha quedat demostrat que no és tan lluny. De fet, Zarza va avançar que en un període d’un o dos anys s’aplicarà a temps real en els partits i va explicar que “pot permetre simulacions sobre el rendiment dels jugadors en un context d’un clima determinat o pot generar alarmes sobre el desgast físic que està tenint un jugador”. Per això, Granero va alertar que “la tecnologia ha de ser útil i ha d’estar enfocada a ajudar, els entrenadors han d’entendre que existeix per a reduir la incertesa, no per a endevinar el futur”.

Eines immersives per als espectadors

[Foto: RCDE]

Els espectadors també s’hi veuran afectats, de manera positiva, per l’entrada de la IA als estadis i Rutllant no va dubtar a elogiar-la: “existeixen noves eines immersives que ja es poden fer servir i que permeten assolir continguts impensables fins fa poc amb la utilització, per exemple, de càmeres 360 o ulleres de realitat virtual”.

Tot plegat, tenint en compte que són els humans els qui programen les màquines i les eines d’IA i com va reblar Granero, sense deixar que siguin aquestes màquines les qui prenguin les decisions. L’escenari esportiu canvia, s’hi sumen nous recursos, però els seus professionals segueixen combinant-ho amb el treball diari al terreny de joc.

La sessió, que va ser moderada per Carlos Blanco, va omplir una de les sales de l’Stage Front Stadium -l’estadi del RCD Espanyol- amb un centenar d’assistents.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram