Vista artística de la nova RS Oph, composta per un nan blanc que acumula material d’un gegant vermell [foto: superbossa.com/MPP]

Les prediccions que va fer la investigadora de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) Margarita Hernanz el 2006 s’han confirmat arran d’una explosió que va tenir lloc el 2021. Es tracta de l’observació que es va fer a la Via Làctia en raigs gamma de molt alta energia d’un esclat del sistema binari RS Ophiuchi (RS Oph).

L’última observació va fer-se a través dels telescopis LAT de la missió FERMI i els seus autors van ser Margarita Hernanz i Vincent Tatischeff (Universitat de París-Saclay). Ambdós van arribar a la conclusió que l’acceleració de partícules que s’havia donat en RS Oph era conseqüència de forts xocs entre l’ejecció de la nova (l’aparició sobtada d’una estrella brillant) i el vent del gegant vermell.

Ara, les observacions actuals han confirmat els resultats que van donar ambdós autors i que van publicar-se a la revista The Astrophysical Journal Volume. Així, l’acceleració de protons en aquesta ona de xoc a energies de diversos teraelectronvolts i una emissió gamma potencialment observables dies més tard de l’explosió són un fet.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram