[Foto: Missió Euclid]

L’Agència Espacial Europea (ESA) ha posat en òrbita el telescopi espacial Euclid, des de Cap Canaveral (Florida, Estats Units), i ho ha fet amb participació catalana. L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) i el Port d’Informació Científica (PIC), del campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

La representació catalana en aquesta missió, coneguda com el grup de Barcelona, treballa des dels laboratoris per assegurar-se que la roda de filtres funcionin d’una manera òptima i en condicions similars a les que hi ha a l’espai. Aquestes rodes ajuden a determinar les distàncies de les galàxies fins a milers de milions d’anys llum.

Euclid observarà milions de galàxies fins a distàncies de 10.000 milions d’anys llum i dissenyarà un mapa 3D molt precís. Així, aportarà informació sobre l’expansió de l’univers i sobre com s’ha format la seva estructura. Després d’un mes de viatge per l’espai, Euclid arribarà al seu destí per orbitar al segon punt de Lagrange (L2) del sistema Sol-Terra, a 1,5 milions de quilòmetres de la Terra en la direcció oposada al Sol. En aquest punt, les plaques solars d’Euclid treballaran per captar l’energia solar per proveir-lo i bloquejar la llum del Sol per a poder apuntar el telescopi cap a l’espai profund.

Després, durà a terme diferents proves per comprovar que tots els seus components i instruments funcionen correctament. I tres mesos després de l’enlairament, Euclid començarà a cartografiar l’univers fosc durant els sis anys que s’espera que duri la missió.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram