La missió Gaia ha arribat al seu final [Foto: ESA/ATG medialab; Via Làctia: ESA/Gaia/DPAC; CC BY-SA 3.0 IGO. A. Moitinho]

L’Agència Espacial Europea (ESA) ha posat punt final al treball de la missió Gaia i ho fa més de deu anys després de recollir dades que expliquen secrets de la Via Làctia. Un cop ha acabat la fase d’operacions, comença la de l’explotació científica de les dades que ha recollit.

La participació de l’Institut de Ciències del  Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) va començar el 1997, en els inicis de la missió, i en aquest camí ha pres part en totes les fases, des de la definició del cas científic i el disseny industrial fins al processament de dades i l’explotació científica. Els investigadors de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) també han estat presents en l’evolució de Gaia, la qual ha estudiat el cel per recollir dades científiques que ajudin a entendre la posició, la distància, les velocitats i les característiques d’uns dos mil milions d’estrelles.

Investigadors de l’ICCUB i l’IEEC en les últimes operacions de la missió Gaia [Foto: ICCUB]

La previsió de Gaia era superar una vida útil de cinc anys l’ha complert amb escreix, tot i que, actualment, les seves reserves de combustible estan disminuint. El 27 de març de 2025, l’equip de control de Gaia ha dut a terme unes accions de desmantellament que han separat i desactivat les capes de redundància que protegien Gaia. Així, s’han apagat els instruments i els subsistemes de la nau espacial, el subsistema de comunicacions i l’ordinador central.

El treball que ha fet Gaia i la informació que ha recopilat seran la base per a les investigacions del futur, i és que el seu arxiu perfeccionarà el coneixement sobre l’arqueologia galàctica, l’evolució estel·lar i els exoplanetes, entre altres conceptes.

 

La missió espacial Gaia revoluciona la comprensió de la Via Làctia
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram