[Foto: ESA]

Investigadors de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) prenen part en el consorci científic de la missió PRETTY, que lidera l’Agència Espacial Europea (ESA) i la qual pretén captar senyals de navegació per satèl·lit. L’aportació catalana s’enfocarà a posar a prova formes innovadores i econòmiques de monitorar els nivells de la superfície del mar i del gel des de l’espai.

La missió PRETTY és un nanosatèl·lit de tipus CubeSat 3U que està equipat amb dues antenes orientades cap endavant per captar senyals de satèl·lits de navegació propers a l’horitzó. Així, l’antena de la cara davantera rebrà el senyal d’un satèl·lit GNSS que viatja a través de dues trajectòries de raigs. Un cop analitzats i comparats els dos senyals, la missió podrà calcular l’alçada del gel i del mar amb una precisió d’uns 50 centímetres, com a mínim, a partir d’una altitud orbital de 550 quilòmetres.

L’ICE-CSIC i l’IEEC han ajudat a definir els paràmetres del receptor GNSS que va a bord del nanosatèl·lit i generarà les primeres solucions altimètriques a partir dels senyals que reculli PRETTY durant les fases inicials de la missió. El grup de recerca d’observació de la Terra de l’IEEC a l’ICE-CISC està liderat per la Doctora Estel Cardellach i s’hi sumen els investigadors Serni Ribó i Weiqiang Li i ha desenvolupat tècniques d’altimetria basades en senyals GNSS.

Lluís Galbany, de l’IEEC i l’ICE, participa en l’expansió del telescopi espacial Roman
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram