Foto: Pangea Aerospace

La ‘startup’ catalana Pangea Aerospace ha produït un motor ‘aerospike’ per a coets espacials amb tecnologia 3D. Aquest producte replica els motors desenvolupats per la NASA entre els anys 1970 i 1990 a un cost “extremadament reduït” i soluciona també el problema de la refrigeració gràcies a la fabricació additiva, és a dir, la impressió 3D de metalls, i els nous materials.

“Hem aconseguit desbloquejar la tecnologia ‘aerospike’ a un cost molt baix. Es tracta d’una fita a escala mundial per al sector i ho hem aconseguit des de l’Estat espanyol”, ha celebrat el conseller delegat i cofundador de l’empresa, Adrià Argemí.

L’empresa ha guanyat un contracte de la CNES, l’agència espacial francesa, per estudiar com es pot aplicar aquesta tecnologia a motors més grans, com els que propulsen Ariane 6 o Falcon 9 de Space X.

La companyia està també en converses amb altres entitats privades, així com amb l’Agència Espacial Europea (ESA) i el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial d’Espanya (CDTI) sobre l’ús i desenvolupament d’aquesta tecnologia.

“Hem aconseguit desbloquejar la tecnologia ‘aerospike’ a un cost molt baix”, ha celebrat el conseller delegat i cofundador de l’empresa, Adrià Argemí

El motor ‘aerospike’ és “molt més eficient” respecte a altres motors, ja que requereix un 15% menys de combustible per portar els mateixos quilograms de satèl·lit en òrbita. Gràcies a la fabricació additiva, l’empresa ha dissenyat uns canals de refrigeració amb unes geometries molt complexes i ha pogut fabricar aquest motor a un cost molt reduït.

Per ajudar a resoldre el problema tèrmic que tenen aquest tipus de motors, Pangea Aerospace ha comptat amb el seu soci Aenium, una empresa de fabricació additiva amb seu a Valladolid.

Des de la seva creació el 2018, Pangea Aerospace ha captat més de 3,5 milions d’euros de subvencions europees i estatals i ha guanyat diversos premis d’innovació.

El maig d’aquest any, l’empresa va aixecar tres milions d’euros en la seva primera ronda d’inversió, una operació liderada per la gestora de fons barcelonesa Inveready i acompanyada pels fons Primo Space, Dozen Investments, E2MC i l’entitat pública CDTI.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram