Foto: Freepik

Una col·laboració entre la Biblioteca Nacional d’Espanya i el grup PROLOPE de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha permès la troballa d’una obra teatral desconeguda de Lope de Vega, La francesa Laura,que ha sortit a la llum gràcies a la conjugació de les tècniques informàtiques i la Intel·ligència Artificial (IA) amb la recerca filològica tradicional.

Dins del projecte “ETSO: Estilometria aplicada al teatre del segle d’or”, dirigit per Álvaro Cuellar (Universitat de Viena) i Germán Vega (Universitat de Valladolid) i que reuneix fins a 150 col·laboradors dedicats a l’aplicació d’anàlisis informàtiques a la literatura teatral del segle d’or, hi ha pres part dos grups. Per una banda, el PROLOPE de la UAB, que ha proporcionat els textos, i de l’altra Transkribus, que ha permès la preparació dels materials necessaris per als experiments.

La IA ha estat una tècnica clau en aquesta troballa, i és que va ser transcrita per Transkribus a partir de tècniques d’IA amb un alt grau de precisió. Aquesta eina va ser entrenada amb uns tres milions de paraules correctament identificades i, posteriorment, es van processar unes 1.300 obres teatrals del segle d’or.

Més tard, es van classificar aquestes obres en funció de l’autor a partir de processos d’aprenentatge automàtic i La francesa Laura va ser identificada com a obra de Lope de Vega. Més tard, els investigadors van comprovar a partir dels mitjans filològics tradicionals que corresponia a Lope de Vega.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram