[Foto: Possessed Photography a Unsplash]

La Unió Europea ha tancat la primera llei del món que regularà la intel·ligència artificial (IA). Després d’unes negociacions complexes, s’ha assolit una norma pionera que permetrà o prohibirà l’ús d’aquesta tecnologia en funció del risc que suposi per a les persones. Alhora, pretén impulsar la indústria europea davant de les xineses o estatunidenques.

La nova norma prohibirà les càmeres de reconeixement facial en espais públics, però els governs han pressionat per tal que el seu ús estigui aprovat en casos concrets, sempre que es compti amb una autorització judicial prèvia. Els punts de conflicte de les negociacions han residit en l’ús de la identificació biomètrica per a garantir la seguretat nacional i en la prevenció de delictes com el terrorisme o la protecció d’infraestructures. I l’aspecte que també ha generat discrepàncies ha estat la regulació dels models fundacionals d’IA, els sistemes en els quals es basen programes com ChatGPT, OpenAI o Google.

Amb la seva entrada en vigor, es classificarà la IA en quatre nivells en funció del risc que representa; es prohibiran algunes aplicacions tecnològiques que esdevinguin una amenaça potencial per als drets individuals i la seguretat democràtica; es limitarà l’ús de sistemes d’identificació biomètrica; des del Parlament Europeu s’aplicaran normatives més dures pel que fa a la regulació dels models d’IA de propòsit general i es reforçarà la regulació al voltant dels drets d’autor vinculats amb la IA.

Després del primer esborrany, el 2021, ara caldrà que els 27 estats membres de la UE i el Parlament Europea confirmin la llei i és previst que entri en vigor el 2025, tot i que algunes seccions s’aplicaran abans.

Llum verda a regular la intel·ligència artificial a Europa
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram