
Foto: Freepik
El grup de recerca Gender and ICT, de la Universitat Oberta de Catalunya, ha estudiat la presència masculina i la presència femenina en els productes i serveis vinculats als algorismes d’Intel·ligència Artificial i ha conclòs que existeix una bretxa digital entre homes i dones.
Amb més homes en titulacions com informàtica, l’estudi exposa que les dones tenen un paper secundari en les tasques relacionades amb la ciències de dades i la IA. S’ha elaborat en el marc de la xarxa Gènere i Ciència de Dades en Esport i Salut, finançada pel Ministeri de Cultura i Esport a través del Consell Superior d’Esports.
Un 26% de les persones que treballen en aquest sector són dones i només un 16% del total del professorat universitari permanent especialitzat en IA correspon a dones, segons dades del World Economic Forum Report 2020 i The AI Index 2021 Annual Report.
Malgrat que els fonaments logicomatemàtics en què es basen els algorismes i la IA tenen un camí independent al de les dimensions socials, s’ha observat que la posada en pràctica de la IA pot veure’s afectada per un disseny experimental erroni.
És per aquest motiu que es dona una sèrie de consells per evitar el biaix de gènere: comptar amb un document base per recopilar unes dades mínimes i que siguin útils a l’hora de prendre decisions informades; assegurar-se que les dades amb què s’entrenen els algorismes siguin equilibrades en quant a sexe i raça; garantir que les mostres usades per a entrenar eines d’aprenentatge automàtic siguin diverses; comptar amb persones de diferents àmbits per a etiquetar les mostres dades o incloure la formació en ètica i aspectes transversals de gènere de les persones que treballen en IA.