[foto: Unsplash]

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) pren part en un treball que estudia les diferents iniciatives en tecnologies digitals i drets humans de les darreres dècades. Aquesta recerca s’emmarca en el projecte Justícia Digital Global, amb l’impuls d’Oxfam Intermón i la Direcció de Justícia Global de l’Ajuntament de Barcelona. El coordinador de la Unitat de Recerca Tecnopolítica del grup de recerca Communication Networks Social Change de l’Institut Interdisciplinari d’Internet (IN3), Antonio Calleja, és l’autor de l’article, i està acompanyat per Ekaitz Cancela i Marta Cambronero, doctorands d’aquesta unitat.

L’estudi ha identificat tres grups en els drets digitals: són els drets en l’àmbit digital, els drets tecnològics i els drets afectats per l’esfera digital. Els primers són els drets prèviament adquirits i que s’han traslladat a l’àmbit digital; els segons estan pensats per a definir les relacions entre persones o col·lectius i noves realitats; i els tercers, relacionen l’impacte de les noves tecnologies en els drets preexistents en la societat.

Per altra banda, s’han definit els models de digitalització i de desenvolupaments dels drets que existeixen arreu del món. D’entre les característiques comunes, subratllen l’èxit de les big tech als Estats Units, que contrasta amb la lògica de mercat de la Unió Europea. En clau global, els autors han observat la vigilància estatal a través de les noces tecnologies per part dels estats, com els Estats Units i la Xina.

A tall de conclusió, els responsables d’aquest projecte han exposat quines solucions podrien ajudar a garantir els drets de les persones que empren les tecnologies digitals. En el cas europeu, recomanen buscar models de digitalització allunyats del capitalisme digital que impulsen les grans empreses tecnològiques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram