Membres de la UPC que participen al projecte [Foto: UPC]

Un equip multidisciplinari de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) desenvolupa una xarxa que permetrà als vehicles autònoms i als conduïts per humans circular de manera segura i evitant accidents de trànsit. Dins del projecte europeu 6G-EWOC, aplica la intel·ligència artificial, les tecnologies 6G, els sistemes de teledetecció i la comunicació òptica.

El projecte 6G-EWOC ha estat triat com un dels 27 finals en la convocatòria del programa Smart Networks and Services in 6G i està vinculat al programa marc europeu Horizon Europe. La seva pretensió és desenvolupat les tecnologies que siguin necessàries per a dissenyar una xara òptica 6G sense fils i de fibra que sigui capaç d’aguantar un sistema de mobilitat connectada a entorns molt concorreguts per vehicles i persones.

La UPC desenvoluparà, doncs, una xarxa amb capacitat per a gestionar el volum de dades generades i per a utilitzar les diferents tecnologies, com sensors basats en làsers integrats, comunicacions òptiques sense fils en vehicles i en elements com fanals o semàfors. Amb aquestes aportacions, ajudarà a aconseguir vehicles connectats capaços de fusionar en temps real tot allò que detecten o veuen a cada moment.

A 6G-EWOK participen investigadors de tres Centres Específics de Recerca de la UPC, i estan coordinats per José Antonio Lázaro, investigador del Centre de Comunicacions Avançades de Banda Ampla. Aquests centres són el Research Centre d’Intelligent Data Science i Artificial Intelligence; el Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes; i el Centre Específic de Recerca en Comunicació i Detecció UPC.

Però també ho fan onze socis europeus més, entre els quals hi ha empreses i centres tecnològics, i que són l’Institute of Technology de Viena (Àustria); la companyia BIFROST Communications de Copenhague (Dinamarca); NOKIA Networkd i el III-V Lab de París (França); l’operadora de telecomunicacions COSMOTE i l’empresa VIDIA-Mellanox, d’Atenes (Grècia); la fabircant MAGNA MAGNA Electronics (Suècia); i l’empresa LIGENTEC,una spin-off nascuda a l’Ecole Politecnique Federal de Lausanne (Suïssa). Pel que fa al finançament, és superior als cinc milions d’euros.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram