Foto: BSC

La infraestructura de recerca ACTRIS, que compta amb la participació de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), tindrà personalitat jurídica pròpia sota la figura d’un Consorci Europeu d’Infraestructures (ERIC).

ACTRIS és l’aixopluc de més de cent institucions i centres de recerca de 17 països i s’ha constituït, amb data del 25 d’abril, com a una infraestructura amb seu a Finlàndia i instal·lacions als països participants i en altres indrets fora d’Europa.

La UPC participa en aquesta plataforma a través d’una estació de teledetecció d’aerosols atmosfèrics amb resolució en distància, al Campus Diagonal Nord, a Barcelona, i compta amb un radar làser d’aerosols multilongitud d’ona, un fotòmetre solar o lunar i altres equips auxiliars. De la seva banda, el BSC-CNS és una de les unitats del centre de dades d’ACTRIS, i pot generar els productes de nivell 3, que combinen dades del mateix ACTRIS amb les que proporcionen altres fonts d’observació.

Gràcies a la constitució d’ACTRIS ERIC com una infraestructura europea de recerca i amb una estructura jurídica estable, els investigadors, la indústria i les administracions podran compartir les millors plataformes de recerca europees.

A més, ofereix informació clau que doni suport al disseny de polítiques mediambientals eficaces i a la presa de decisions amb els coneixements científics necessaris.

Des dels seus inicis, l’any 2011, ACTRIS ofereix regularment informació i dades a més de 5.000 entitats o usuaris d’arreu del món en les seves investigacions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram