Les autores han començat a presentar l’àlbum arreu de Catalunya [Foto: Cedida]

Joan Oró i la recerca de la vida és l’obra que Eva Virgili i Estefania Zorita han creat juntes per explicar la vida, el paper en la ciència i les aportacions que va fer el lleidatà. En l’any de la commemoració del seu naixement, l’Any Joan Oró, han publicat un volum destinat, principalment, als nens i nenes de Catalunya a partir del qual pretenen fer-hi arribar la seva història.

Eva Virgili (Barcelona, 1969) és il·lustradora artística i historiadora de l’art i és la directora de l’Escola d’Art i Disseny de Sant Cugat del Vallès i Estefania Zorita (Sant Cugat, 1978) va cursar la formació d’Il·lustració a la mateixa escola. Professora i alumna, van retrobar-se fa poc més d’un any per fer néixer juntes Joan Oró i la recerca de la vida.

Dins els actes de commemoració del bioquímic lleidatà, la fundació que porta el mateix nom va rebre de bon grat la proposta d’Eva Virgili. Després de descobrir-lo a través d’una observació astronòmica, el projecte va començar a cuinar-se al seu cap, però necessitava algú que ho plasmés en dibuixos, i va ser quan va contactar amb Estefania Zorita.

Eva Virgili i Estefania Zorita expliquen en un volum il·lustrat la vida, el paper en la ciència i les aportacions que va fer Joan Oró

“Jo no m’atrevia a fer-lo, imaginava un ambient molt més poètic, amb la càrrega que té la il·lustració de l’Estefania, així que li vaig fer una proposta, ella no havia fet mai un llibre sencer, però hem acabat fent gairebé 40 pàgines”, exposa. “Hem fet un bon tàndem, ja ens coneixíem i teníem un bon record”, afegeix Zorita.

Joan Anton Català ha assessorat les autores en el glossari del llibre [Foto: Cedida]

La figura de Joan Oró ha guanyat encara més visibilitat arran dels actes que s’emmarquen en l’any centenari del seu naixement, uns detalls que les coautores del llibre han anat descobrint a poc a poc.

Com a contribucions al món de la ciència, una de les més rellevants va ser la de sintetitzar adenina, un component dels àcids nucleics, les molècules transmissores de l’herència biològica a partir d’àcid cianhídric i amoníac en una solució aquosa. A més, va col·laborar amb la NASA en diferents projectes, com l’Apolo a la Lluna o el Viking a Mart. De tornada a Catalunya, va tornar-hi el 1980 per prendre part en els nous plans de desenvolupament energètic i en l’estudi de fonts alternatives d’energia.

És un àlbum dirigit als infants de Catalunya i d’una tirada de 1.000 exemplars

De tot plegat, han après Virgili i Zorita, que expliquen que serà un coneixement que s’emporten de tot el procés creatiu. “Jo el relacionava amb l’espai, però en llegir sobre ell vaig veure que el seu interès era la vida, la seva recerca, i per això ve el títol del llibre”, diu Virgili. Zorita confessa que hi ha trobat l’encaix perfecte: “em va agradar molt l’actitud de qüestionar-se i fer-se preguntes, perquè jo ja feia personatges mirant al cel, i em va semblar que quadrava molt”.

L’objectiu, les escoles

Joan Oró i la recerca de la vida és un àlbum dirigit als infants de Catalunya, se n’ha fet una tirada de 1.000 exemplars els quals, segons les seves autores, haurien d’arribar a les escoles catalanes. De moment, pot trobar-se en diferents llibreries, però la fita més ambiciosa és que entrin a les aules dels centres educatius catalans.

“La de Joan Oró és una història bonica, perquè no era un senyor que sortís d’una família de científics, sinó que tenien un forn de pa, i aquestes inquietuds són maques d’explicar”, confessa Zorita. Virgili ho rebla dient que “seria una manera molt poètica d’explicar la vida d’aquest personatge als nens i nenes”.

Després d’un procés creatiu del qual les coautores d’aquest àlbum han quedat “molt satisfetes”, expliquen que no es tanquen les portes a fer realitat altres biografies. La de Joan Oró, de moment, ha agradat la família i s’afegeix en els actes de celebració del centenari del naixement d’un dels científics catalans més rellevants.

La mostra “Joan Oró, a la recerca de la vida” s’inaugurarà a Lleida i girarà per Catalunya
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram