Foto: Freepik

L’Informe de tendències de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha exposat que milions de catalans estan en risc davant de possibles ciberatacs en un futur a curt termini. Durant el 2021, els atacs han variat pel que fa al tipus i les mesures de protecció han evitat que creixessin i se centressin en els correus i les contrasenyes.

Companyies com Facebook, The Phone House, Glovo i LinkedIn han rebut fuites de dades personals dels seus usuaris i s’han vist motivades pels errors de configuració, els dispositius vulnerables que permeten la connexió entre equips de diferents funcions o la tècnica d’extracció de dades procedents de xarxes socials. a més, el phishing (tècnica per al qual s’extreuen dades bancàries) o els esquers relacionats amb el pagament d’impostos durant la campanya de la renda i les imitacions fraudulentes del passaport sanitari s’han unit al reguitzell d’atacs que s’han donat durant el 2021.

El sector sanitari, el sector educatiu i les entitats governamentals han estat les dianes preferides dels cibercriminals, que han aprofitat els esquerdes per incapacitar els sistemes durant períodes relativament llargs. Els atacs a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) o a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han estat dos dels més sonats en el segon semestre del 2021.

El Govern ha expressat que el paper de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, que funciona des de l’1 de gener de 2020, és clau per tal de vestir una defensa digital sòlida. L’agència catalana lidera el servei de ciberseguretat públic i protegeix sectors com l’economia i la societat digital, els més vulnerables en atac d’aquest tipus.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram