Els visitants fascinen amb el cel que es pot veure des de Prades [Foto: Parc Astronòmic de Prades]

El Parc Astronòmic Muntanyes de Prades s’apropa als set anys de vida amb una programació única i ajustada al màxim als visitants i amb un futur a curt termini que ha d’acabar d’explotar-ne el paper com a institució icònica a les muntanyes de Prades. És el primer mirador astronòmic de Catalunya i en el seu camí, que encara té molt de recorregut, ha passat de col·laborar amb el consistori pradenc a mirar més enllà i integrar-se en el turisme d’aquesta zona.

En només sis anys, el parc ha crescut i s’ha consolidat com a opció turística. Tot va començar quan Aleix Roig i Georgina Serven -apassionats a l’astronomia- perseguien el millor cel de Catalunya. Van aturar-se a Prades, on el 2016 van oferir un seguit d’activitats amb vocació professionalitzadora, i van recollir-ne els èxits ben aviat. Aquest recull d’activitats va servir-los per proposar a l’Ajuntament de Prades fer un observatori astrofísic i només van trigar un any a trobar la ubicació perfecta.

“Trobem la joia de la corona, que és Pla de la Guàrdia, que ens dona uns valors de qualitat del cel fantàstics, i que se situa en les cinc millors ubicacions a la Península per fer a la recerca científica en l’àmbit de l’astrofísica”, explica Aleix Roig. Aquesta troballa empeny la parella de fins aleshores mestres a posar les bases per consolidar el projecte com a parc astronòmic. Tant que hi troben el nom, Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, i que suposa el primer pas del centre.

El parc astronòmic de Prades ofereix tota mena d’experiències: vermuts solars, visites nocturnes, familiars i escolars, a més, de sopars amb estels que enganxa els visitants

El 2019 tornen a situar-se al mapa, però ara de la mà d’una iniciativa que supera totes les expectatives: es tracta de la primera apagada de llums del poble, el 4 de maig de 2019. Inicialment pensada per acollir unes 400 persones, hi van arribar 1.500, va suposar un fenomen viral i va situar Prades en l’àmbit astronòmic europeu. “Va servir com a demostració als empresaris del territori que l’astroturisme creix a un ritme del 300% i ho fa a Prades, des de la festa del cava no s’hi veia tanta gent a la plaça major”, diu Roig, que apunta a la progressió d’aquest turisme i al rol que pot tenir-hi el centre.

Foto: Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

L’empenta definitiva va ser el 2019, perquè es va establir com a marca Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades i el consistori va habilitar un mirador astronòmic, que es converteix en el primer de Catalunya d’aquestes característiques i que complementa l’oferta d’activitats del centre.

Mestres de professió, Roig i Serven han aprofitat la seva experiència com a docents per impregnar les activitats que ofereixen als visitants d’un estil molt reconeixible. “A les classes intentava que els alumnes s’engresquessin i aquest rodatge és una matèria primera fantàstica per traslladar-ho a les sessions amb el públic adult”, explica Roig.

“La joia de la corona, que és Pla de la Guàrdia, ens dona uns valors de qualitat del cel fantàstics, i que se situa en les cinc millors ubicacions a la Península per fer a la recerca científica en l’àmbit de l’astrofísica”, explica Aleix Roig

En el futur més proper, hi jugaran un paper molt important, segons els seus membres, dos fets. Per una banda, l’equip amb què compta, i que està format, pràcticament al 100%, per dones. “A Prades trobareu un cel fosc fantàstic i un equip collonut de persones”, exposa Roig. “Intentem que la gent que hi treballa siguin noies i volem donar veu a aquesta part de la població”, rebla Serven.

Foto: Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

De l’altra, el menú d’experiències que es poden viure al Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades satisfà tots els públics. El sopar amb estels és una de les activitats més demanades, però el vermut 360, les visites nocturnes o les jornades que fa als centres educatius, in situ i amb materials del centre, complementen aquestes visites. Es calcula que qui passa pel parc deixa uns 60 euros per persona al territori, tant en el municipi com en producte de proximitat, i es converteix en un tàndem d’èxit per a l’economia i la ciència.

Com a propers reptes, el creixement físic és una de les fites que persegueixen. La construcció de l’Observatori Astrofísic del Pla de la Guàrdia està arribant al seu darrer tram i hi inclourà la col·laboració amb l’Institut d’estudis Espacials de Catalunya i amb l’Instituto de Astrofísica de Canarias com a dues de les potes per tirar-lo endavant. I l’impacte que aquest camp pot tenir en els infants i les famílies el convertirà en un “equipament de país”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram