El cosmòdrom de Baikonur en el moment en què es llançava l’Enxaneta, el març del 2021 [Foto: ACN / GK Launch Servicies]

En el primer any de recorregut de l’Enxaneta -el nanosatèl·lit català- hi ha hagut quatre actors que han jugat un paper imprescindible. Més enllà del govern català i que escenifica la figura del vicepresident Puigneró, destaquen l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i i2CAT.

Els representants de tots els ens implicats en la consolidació de l’Enxaneta han exposat aquesta setmana casos reals que han experimentat en els seus centres i van mostrar el llarg recorregut que encara poden compartir les dues naus que conviuran a partir de la tardor de 2022.

L’IEEC gestiona l’Enxaneta i el seu director, Ignasi Ribas, va exposar les característiques de la nau i va explicar quina és la seva missió. Format per tres unitats i amb una càrrega útil equivalent a dues ràdios, passa per Cataluunya dues vegades al dia, moment en què es recullen les dades que s’hi envien des de la Terra. Ribas va explicar que la missió actual de l’enxaneta s’ha articulat centrada en l’Internet de les coses (IoT).

En paral·lel, Sateliot, és l’empresa operadora de l’Enxaneta i ha fet possible la cobertura dels dispositius. El seu cofundador, Jaume Sanpera, va reblar que “estem a l’inici d’una revolució global” i que Sateliot ha aportat una solució disruptiva i trencadora amb tot el que hi havia fins al moment. La seva manera de proporcionar connectivitat als dispositius arreu del món, mitjançant una constel·lació de satèl·lits, és una aposta diferent i innovadora pel que fa a la connectivitat 5G.

Els ens implicats en la consolidació de l’Enxaneta han mostrat el llarg recorregut que encara poden compartir les dues naus que conviuran a partir de la tardor vinent

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, representat pel seu director, Jaume Massó, ha viscut el primer cas d’ús de l’Enxaneta. Va començar la Conca de Tremp en terrenys de vinya i s’ha basat en una xarxa d’estacions que han mesurat paràmetres diferents. La cobertura que donava l’Enxaneta ha permès instal·lar les diferents estacions i garantir-ne el seu funcionament. Massó va destacar el pas endavant que han fet gràcies al nanosatèl·lit, que els ha assegurat cobertura en tot moment.

I el centre i2CAT ha estat el quart actor implicat. Sergi Figuerola va afirmar que “és un camí del qual estem molt orgullosos” i que ha convertit Catalunya en un país generador de coneixement. Figuerola va explicar que ara compten amb els usuaris, el proveïdor de dades i els centres que les recopilen, una cadena de valor completa i que els fa treballar en línia amb la innovació tecnològica. El CTIO d’i2CAT va exposar els objectius amb què treballen i que van dirigits a ser sostenibles i aplicar les solucions tecnològiques a molts altres sectors.

Jordi Puigneró: "L'Enxaneta és una gran fita per al nostre país i per al conjunt de la humanitat"
El Govern llançarà a la tardor un segon nanosatèl·lit contra el canvi climàtic
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram