
Foto: Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC)
Una quinzena d’estudiants de grau i màster de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) de la (UPC), l’equip d’enginyeria biomèdica Arm2u, està desenvolupant una pròtesi transradial amb control mioelèctric, controlada pels senyals elèctrics naturals produïts per la contracció muscular. Aquest tipus de pròtesi substitueix un braç al qual li falta la part posterior al colze.
Després de dissenyar la primera pròtesi l’any passat, Arm2u ha fet un pas endavant i ha creat el segon prototip, un braç robòtic totalment funcional que permet la rotació de l’avantbraç i els moviments d’obertura i tancament de la mà. Aquest prototip treballa amb sensors EMG que recullen els comandaments de la contracció muscular del pacient i transforma aquests impulsos en un senyal que el microcontrolador pot entendre i utilitzar.
Un dels punts forts d’aquesta nova pròtesi és que està impresa en tres dimensions amb plàstic PLA, un fet que permet la seva producció a un cost baix, i que compta amb quatre parts fonamentals que treballen de forma coordinada. Es tracta de l’encaix, el prono, la pinça i la part electrònica.
A més, també té una pantalla LCD que informa de l’estat de la pròtesi amb dades com el nivell de bateria o la temperatura interior, i compta amb una adaptabilitat millorada, que li permet ajustar-se al tamany del braç de l’usuari i té un pes reduït respecte el model anterior.
Arm2u va néixer el 2018 i té seu a l’ETSEIB i és un grup multidisciplinar amb estudiants del Grau d’Enginyeria en Tecnologies Industrials, del Màster Universitari en Enginyeria Industrial i del Màster Universitari en Automàtica i Robòtica de l’ETSEIB.