[Foto: ACN]

El baròmetre de la patronal PIMEC i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) 2023 indica que les empreses de Catalunya van liderar la demanda de competències digitals bàsiques i de competències avançades focalitzades en la transformació digital completa i l’automatització intel·ligent. Aquest estudi puntualitza que el 27,3% de les empreses catalanes demanen competències digitals avançades a l’hora de contractar, les quals inclouen innovacions com la intel·ligència artificial, el Big Data, la robòtica avançada o la computació en el núvol.

El 60,4% de les empreses catalanes demanen competències digitals, una xifra superior a la de la mitjana de l’Estat, la qual és del 55,1%. I quant a les competències digitals avançades, el 18% de les companyies de Catalunya reclamen competències en negocis i vendes digitals, seguit pel 16,8% en programació, pel 7,9% en tècniques d’anàlisi de dades avançades, pel 4,1% de computació al núvol i del 2,1% en automatització completa i internet de les coses.

Per altra banda, només el 28,8% de les demandes són procedents de fora del sector TIC, una xifra que indica que el creixement de les competències cap a altres sectors tindrà un llarg recorregut. L’àmbit de les TIC és el sector on es fan més demandes i unes sis de cada deu vacants requereixen competències digitals avançades. Per darrere se situen els sectors de les activitats científiques i professionals (38,1%) i de les activitats financeres (26%). Quant a professions, les de desenvolupadors web i multimèdia, desenvolupadors de programari i els enginyers electricistes són les que inclouen més demandes de competències avançades.

Amb tot, el baròmetre indica que Catalunya compta amb un nivell notable de digitalització i apunta que cal ajustar, a través de la formació, la demanda de competències digitals amb l’oferta existent.

Unes 500 empreses catalanes es dediquen, íntegrament, a la intel·ligència artificial
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram