Foto: Freepik

La facturació de les empreses de nanotecnologia i nanociència a Catalunya ja supera els 430 milions d’euros i genera 779 llocs de treball, segons un informe d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa, presentat aquest dijous.

En total, a Catalunya aquest sector té 107 empreses, un 62,6% de les quals són pimes, un 25,25% startups i la resta grans companyies. Més de la meitat de les empreses del camp de la nanotecnologia són exportadores (53,2%).

Segons el director general d’Innovació i Emprenedoria, Lluís Juncà, la nanotecnologia té un paper molt rellevant en la detecció de malalties i ha contribuït a la lluita contra la pandèmia. A més, “facilita la creació d’altres tecnologies i genera importants oportunitats de negoci”.

La nanotecnologia comprèn les àrees de la ciència i l’enginyeria que utilitzen fenòmens que tenen lloc a escala nanomètrica en el disseny, caracterització, producció i aplicació de materials, estructures, dispositius i sistemes. És una tecnologia disruptiva que genera un interès creixent, sobretot en l’àmbit de la salut.

El 42,9% de les empreses catalanes de nanotecnologia es dediquen a desenvolupar nanomaterials, un 42% se centren en la nanobiologia/nanomedicina i un 23,4% treballen en nanoelectrònica. També hi ha companyies que es dediquen a l’àmbit nanotèxtil, d’instrumentació i de metrologia.

A nivell mundial, el mercat és de 1.760 milions d’euros el 2020, segons Allied market Research, amb una previsió de creixement anual del 36,4%. La facturació total prevista és de 33.000 milions de dòlars, més de 28.000 milions d’euros per al 2030.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram