Imatge dels plafons situats al Port Vell de Barcelona [Foto: ICGC]

Our ocean from space és una mostra que s’ha inaugurat al Palau de la Pau del Port Vell, a Barcelona, i pretén conscienciar sobre el desenvolupament sostenible focalitzat en el marc. Tot plegat, aprofitant les dades que aporten les missions espacials de l’Agència Espacial Europea (ESA) i amb la participació de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, que comptarà amb un plafó de tots els que s’hi exposen. Els comissaris, Fiorella Coliolo i Benoit Delplanque, compten amb l’organització de la UNESCO i l’Agència Espacial Europea.

L’estrena d’aquesta exposició coincideix amb la celebració de la Conferència del Decenni de l’Oceà, un fòrum global impulsat per l’Organització de les Nacions Unides amb la missió de trobar solucions per a capgirar el deteriorament dels oceans. Des del dimecres 10 d’abril i fins al divendres 12 d’abril, la comunitat oceànica internacional se citarà a la capital catalana.

El subdirector de geodèsia i cartografia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Julià Talaya, explica a Espai Mèdia que la fita d’aquesta mostra és “crear conscienciació sobre el desenvolupament sostenible focalitzat en el mar”. Segons Talaya, “Catalunya té un problema greu quant a les costes” i cal entendre el motiu del seu deteriorament.

Julià Talaya és subdirector de geodèsia i cartografia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya [Foto: ICGC]

“Necessitem monitorar el que està passant a la costa per saber com actuar i per entendre el problema”, exposa. Arran d’aquesta necessitat, sorgeix la bona entesa entre l’ICGC i l’ESA, qui a través de la missió Copernicus i els satèl·lits sentinella ofereix productes que ajuden a tenir una costa més resilient.

L’exposició és multimèdia, compta amb un codi QR que aporta informació als visitants i està estructurada per plafons que mostren divuit problemes reals i diferents que està vivint el medi ambient arreu del món, com l’augment del nivell del mar, la degradació de la gran barrera de corall o els vessaments de petroli. La presència catalana, a través de l’ICGC, suma en aquesta mostra. Per a Talaya, “participar en aquesta exposició suposa posar en valor el treball que fem, és un problema del qual cada cop en sentirem més a parlar, i ens interessa disseminar aquesta informació per tal que ajudi que els ciutadans en prenguin consciència”.

Després d’estrenar-se a Barcelona, la previsió és que arribi a París i Toulouse (França), Atenes (Grècia), Milà i Bari (Itàlia).

El Menut bufa les espelmes en el seu primer aniversari
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram