Foto: NASA-ESA

El grup de telescopis Isaac Newton (ING) i l’equip d’instrument de WEAVE han presentat les observacions de la primera llum amb l’espectògraf WEAVE, un pas que contribuirà a estudiar la formació i l’evolució de les galàxies. Aquest és un instrument de nova generació que es va instal·lar al telescopi William Herschel de l’Observatori del Roque de los Muchachos, a La Palma, i compta amb la participació d’astrònoms d’arreu d’Europa que han planificat vuit mostrejos per observar-los a partir del WEAVE.

Pel que fa a la participació catalana, compta amb la presència de científics de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), Maria Monguió i Mercè Romero-Gómez, i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Roberto Raddi. Teresa Antoja i Ignasi Pérez-Ràfols, de l’ICCUB-IEEC, colideren els equips de recerca que són responsables de la dinàmica del disc galàctic i dels quàsars.

L’espectògraf WEAVE treballarà en paral·lel del satèl·lit Gaia de l’Agència Espacial Europea i s’utilitzarà per aconseguir espectres de milions d’estrelles al disc i l’halo de la Via Làctia, el que contribuirà a fer-ne arqueologia. Les galàxies properes i llunyanes s’estudiaran per conèixer la seva història, mentre que els quàsars seran balises que mapegin la distribució espacial i la interacció del gas i les galàxies quan l’univers només tenia un 20% de l’edat actual.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram