[Foto: John A.Paice]

Un equip internacional d’astrònoms, liderats per la Universitat de Southampton (Regne Unit) i amb membres de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) ha trobat l’explosió còsmica més duradora que mai abans s’havia vist. Amb una força deu vegades superior a cap altra supernova coneguda, aquesta explosió, coneguda com a AT2021lwx, és tres cops més brillant que l’esdeveniment de disrupció de marea.

D’entre el més destacable d’AT2021lwx, la seva durada i els telescopis amb què va trobar-se han estat el més rellevant. La primera, perquè va allargar-se durant més de tres anys, quan la mitjana de les supernoves és d’uns quants mesos.

En el segon aspecte, l’equip va detectar-la gràcies a la Zwicky Transient Facility (Califòrnia, Estats Units) i es va recollir posteriorment pel Sistema d’Última Alerta d’Impacte Terrestre d’Asteroides, amb seu a Hawaii. A banda, va completar l’observació amb el Telescopi Neil Gehrels Swift, el New Technology Telescope i el Gran Telescopi Canàries.

L’equip de científics pretén recopilar més dades sobre l’explosió, però de moment atribueix la seva causa a què un núvol extremadament gran de gas o pols s’hagi desviat de la seva òrbita al voltant del forat negre i hi hagi quedat atrapat.

Aquesta recerca es presenta l’article Multiwavelength observations of the extraordinary accretion event AT2021lwx, de P. Wiseman et al., inclosos L. Galbany, T. Müller-Bravo i Claudia Gutiérrez, i que s’ha publicat a la revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society el 12 de maig de 2023.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram