El Centre d’Observació de l’Univers (COU) del Parc Astronòmic del Montsec [Foto: FGC]

El Telescopi Joan Oró de l’Observatori del Montsec (OdM) -que forma part de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)- participa al programa SST de vigilància i seguiment espacial de la Unió Europea Satèl·lit.

Hi ha més d’un milió d’objectes de deixalles espacials a l’òrbita terrestre de més d’un centímetre, incontrolats i que posen en risc la infraestructura espacial i les seves aplicacions basades en l’espai, fonamentals per a la vida quotidiana de les persones, com ara la navegació, la comunicació i l’observació de la Terra.

La seguretat de les economies, societats i ciutadans europeus es basen en aplicacions basades en l’espai, com ara la comunicació, la navegació i l’observació. No obstant això, a causa de la creixent complexitat de l’entorn orbital, els actius basats en l’espai estan cada vegada més en risc de col·lisió amb altres naus espacials o restes operatius.

Al mateix temps, els objectes poden tornar a entrar i causar danys a terra. Per mitigar aquests riscos, hem de ser capaços d’enquestar i fer un seguiment d’aquests objectes i proporcionar aquesta informació a diversos grups d’interès.

Des del 2016, el Consorci SST i el Centre de Satèl·lits de la Unió Europea (SatCen) han treballat junts per desenvolupar una capacitat SST europea i han format la Cooperació SST. Els serveis SST avaluen el risc de col·lisions en òrbita i de reentrada incontrolada de deixalles espacials a l’atmosfera terrestre i detecten i caracteritzen les fragmentacions en òrbita.

El consorci SST format actualment per set estats membres de la Unió: França, Alemanya, Itàlia, Polònia, Portugal, Romania i l’Estat espanyol.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram