El grup de recerca UPC Lightning té, com un dels instruments més rellevants, un dron [Foto: UPC]

El grup internacional de recerca UPC Lightning, ha enregistrat el llamp més llarg dels últims deu anys a Catalunya. Amb una longitud de 130 quilòmetres i una durada de 6,2 segons, aquest llamp va tenir lloc al Delta de l’Ebre el 15 de setembre, durant l’episodi de pluges, i el grup de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va aconseguir captar-lo.

És precisament aquí on el grup de la UPC va instal·lar la primera xarxa de mapeig tridimensional de llamps a Europa i que és un dels suports de l’Estació Espacial Internacional. De fet, aquest grup ha anat formant la xarxa eLMA (Lightning Mapping Away), que s’integra per quinze estacions repartides a la vall i al Delta de l’Ebre.

L’UPC Lightning Research Group de l’ESEIAAT s’ha situat al capdavant de la recerca internacional relacionada amb l’escalfament global. L’activitat de tempestes en alguns indrets del món, com Catalunya, ha canviat i el grup de la universitat catalana la investiga per tal de tenir les dades més acurades.

Ara, ha renovat l’equipament científic de la xarxa eLMA i ha pogut ampliar la seva cobertura d’actuació. Aquesta injecció d’un milió d’euros, procedent dels fons Next Generation de la Unió Europea i del Ministerio de Ciencia e Innovación, ha permès als investigadors participar de la campanya ALOFT (Airbone Lightning Observatori for FEGS and TEGS), en què un avió de la NASA ha sobrevolat tempestes a les illes del Carib per trobar emissions d’alta energia produïdes per llamps.

El grup de recerca de la UPC compta, també, amb un dron d’altes prestacions i un interferòmetre amb un abast de quinze quilòmetres i que té molta resolució per dur a terme campanyes a Europa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram