L’investigador de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), Miquel Sureda [Foto: Quim Miró]

L’investigador de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), Miquel Sureda, ha assegurat, en una entrevista al portal 7Ciències que “hi haurà turisme a la lluna i hotels (bases lunars) en òrbita, això passarà”. I ha afegit que “si ara es paguen autèntiques fortunes, el preu per anar a la lluna s’anirà democratitzant. Anar en avió fa cent anys era per aventurers rics. Avui és a l’abast de tothom. Passarà el mateix a l’espai”.

Sureda considera que en la nova era de l’espai “els coets i les naus seran tan comuns com ho són els avions avui en dia, on anar de vacances a la lluna serà una opció més a considerar cada estiu, on hi haurà ciutats a Mart i arreu del Sistema Solar. Nosaltres no ho veurem, tot això. Però som testimonis dels seus inicis”.

En l’entrevista, l’investigador i professor de l’ESEIAAT posa en valor la influència del controvertit Elon Musk en com serà el futur de la humanitat al Sistema Solar. “La influència de Musk és molt rellevant. Fa 20 anys Musk va tenir una visió: volia tornar a encendre la flama de l’exploració espacial i portar les primeres persones a Mart. Avui, aquestes idees ho han canviat tot”.

Seguint el fil, Sureda creu que “històricament, les empreses del sector de l’espai són molt conservadores. Abans d’aprovar un prototip d’un coet transcorrien molts anys dissenyant-lo, construint-lo, provant-lo. Musk ha revolucionat el sector amb una nova manera d’avançar mitjançant prova-error. Avui es dissenya molt més ràpid, és molt més econòmic i amb una mentalitat molt disruptiva”.

“La influència d’Elon Musk en com serà el futur de la humanitat al Sistema Solar és molt rellevant”

Sureda, davant de l’edifici principal de l’ESEIAAT [Foto: Quim Miró]

En l’entrevista, Sureda explica que la implicació del sector privat ha enfortit l’àmbit d’actuació de l’espai. “Fins ara, les agències públiques subcontractaven les empreses privades, i avui són les mateixes empreses privades que fan els seus propis coets, les seves pròpies naus. Aquest canvi de paradigma està revolucionant el sector espacial, torna haver-hi un punt d’èpica i d’aventura al voltant de l’espai”.

Al mateix temps, l’investigador -i també divulgador- reconeix que “les missions espacials contribueixen a fer la divulgació més interessant gràcies a les càmeres que s’usen i que ens permeten gaudir d’una millor experiència visual”.

Tot i haver treballat com a dissenyador aerodinàmic per a Airbus Group a Getafe (Madrid), va renunciar-hi per dedicar-se plenament a la investigació i a la docència. “Vaig fer-me una reflexió dins meu: què m’omplirà més a la llarga: dissenyar avions o la docència?”.

“A l’ESEIAAT tenim els millors estudiants del país, són la Masia del NewSpace a Catalunya”

Sureda és un dels docents de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT). “Tenim la sort de formar estudiants que ja arriben amb un nivell acadèmic que frega l’excel·lència. La nota d’accés ja és molt alta, i diria que tenim els millors estudiants del país, són la Masia del NewSpace a Catalunya”, ha assegurat.

“La globalització també és acadèmica, la majoria acabarà fent pràctiques i treballant a l’estranger”, diu. Ara bé, aquesta tendència “està canviant” per l’estratègia del NewSpace a Catalunya: “avui hi ha projectes, s’estan oferint ajudes i també recursos, cosa que fa que els estudiants no vegin la necessitat de marxar a fora”, ha reblat.

Miquel Sureda: “Catalunya va perdre el tren de la indústria espacial clàssica, ara ha de liderar el del New Space”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram