Presentació de la Xarxa de Governs Locals Intel·ligents [Foto: Govern]

El Govern, a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital, ha signat l’Acord institucional per a la promoció de Governs Locals Intel·ligents. Aquesta iniciativa, impulsada en col·laboració amb el consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC), pretén millorar els serveis públics a partir de l’ús de les dades i la intel·ligència artificial (IA), així com assegurar-ne un ús ètic i responsable.

Aquest projecte s’ha donat a conèixer des del Congrés Govern Digital (CGD), un esdeveniment líder en la transformació digital de les administracions públiques a Catalunya i que se celebrarà fins dijous 13 de març al Centre de convencions Internacionals de Barcelona. A l’acte d’inauguració ha participat el conseller de la Presidència i president de l’AOC, Albert Dalmau, qui ha subratllat que els serveis públics són “la garantia de la cohesió social del país” i ha recordat que el Govern ha posat en marxa un procés de reforma de l’Administració. El tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls, el president del Consorci Localret, David Quirós, i representants de les diputacions de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida també hi ha pres part.

El conseller Albert Dalmau ha recordat que “els serveis públics són la garantia de la cohesió social del país”

L’acord signat a la capital catalana dona pas a la Xarxa de Governs Locals Intel·ligents, una col·laboració entre el món local i la Generalitat que permetrà l’ús avançat de les dades i la IA i que suposa una iniciativa singular al món. En paral·lel, també s’ha presentat l’Espai col·laboratiu de Dades i IA pel món local, una infraestructura que garantirà que totes les administracions locals puguin accedir a solucions innovadores i millorar l’eficiència dels serveis públics. D’aquesta manera, es farà  un pas clau per assolir governs intel·ligents.

Mitjançant la nova xarxa, s’acompanyarà els ens locals per a implantar les noves tecnologies, s’hi oferiran programes de formació i suport tècnic i es garantirà l’ús ètic i responsable de la IA per a generar confiança.

Durant la primera jornada del Congrés Govern Digital també s’ha presentat el projecte AI4JUSTICE, impulsat dins de l’Estratègia Justícia Digital 2030 i el programa GovTech Catalunya. Així, incorporarà un assistent intel·ligent que doni suport als jutges i magistrats per a redactar sentències a partir de cerques semàntiques dins de sentències prèvies del mateix jutge o de la jurisprudència existent. En el seu disseny, hi ha participat la secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital, a través del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació; el Departament de Justícia i Qualitat Democràtica; i l’empresa Connecthink.

Governs intel·ligents, el fil conductor del pròxim congrés a Barcelona
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram