
[Foto: iStock /GettyImages Plus]
Existeix, a més, un compromís cada vegada major amb la sostenibilitat, ja que el 38% de les organitzacions han augmentat els seus objectius de sostenibilitat i l’execució dels seus programes des de l’any passat, el que demostra el progrés a mesura que el món treballa cap a un futur més responsable amb el medi ambient.
Resultats a Espanya
En l’àmbit nacional, el 52% de les organitzacions a Espanya consideren que la sostenibilitat és d'”extrema importància estratègica”, la qual cosa representa un increment significatiu respecte al 5% segons els enquestats l’any anterior. Durant el 2024 la majoria de les empreses ha mantingut el mateix ritme en els seus esforços sostenibles (55%), mentre que un 34% els ha incrementat. Les raons per al canvi inclouen la pressió dels stakeholders, l’impacte de la regulació, i canvis en la demanda del mercat.
El 44% de les empreses espanyoles tenen els seus objectius de sostenibilitat operativament integrats, encara que sense un mesurament complet del seu impacte. Només el 5% ha aconseguit una estratègia de sostenibilitat basada en dades concretes. Entre les mesures ambientals més adoptades es troben l’ús de pràctiques de compra sostenible (84%), l’eficiència energètica (74%) i el compromís amb objectius de zero emissions netes (73%). El 71% considera que l’elaboració de memòries ambientals és una de les iniciatives més impactants.
“L’estudi del Baròmetre Global de la Sostenibilitat d’enguany posa en relleu que les empreses han de passar de la intenció a l’acció col·lectiva per a impulsar el canvi”, assegura Faith Taylor, Chief Corporate Citizenship and Sustainability Officer de Kyndryl. “En integrar la sostenibilitat en l’estratègia empresarial, els processos i els sistemes d’una companyia, les organitzacions poden maximitzar el valor del seu personal i la seva tecnologia per a aconseguir objectius interns i aconseguir un impacte positiu”.
S’observa també una clara tendència al fet que les organitzacions reconeguin la sostenibilitat com un motor empresarial estratègic. En integrar la tecnologia en les seves estratègies de sostenibilitat, poden convertir objectius abstractes en plans viables basats en dades. L’estudi destaca les següents àrees d’oportunitat:
-Només el 21% de les organitzacions de tot el món reconeix el doble paper de la tecnologia en la reducció de la seva petjada de carboni i en la consecució d’objectius de sostenibilitat més amplis.
-Mentre que el 54% afirma que els objectius i iniciatives de sostenibilitat s’incorporen als processos d’informació existents, només el 19% utilitza plenament les dades per a la planificació estratègica i la presa de decisions.
-El 55% creu que la intel·ligència artificial (IA) tindrà un impacte significatiu en els seus objectius de sostenibilitat, però molts (62%) limiten les iniciatives a l’anàlisi de dades històriques per a la supervisió i l’elaboració d’informes.
Matthew Sekol, Sustainability Global Black Belt en Microsoft, ha comentat: “Les empreses poden obtenir els coneixements necessaris per a complir amb els seus compromisos i impulsar la resiliència en integrar dades de sostenibilitat amb dades operatives i financeres, i usar anàlisis de dades tradicionals i eines d’intel·ligència artificial sòlides per a redissenyar les eficiències operatives i fomentar innovacions sustentables”.
Actuar per a impulsar les estratègies de sostenibilitat
Les anàlisis de l’estudi i els seus profunds coneixements poden permetre a les empreses millorar els seus esforços de sostenibilitat. D’aquesta manera, per a aprofitar plenament el potencial d’una organització, l’informe recull els següents principis:
-La tecnologia ha de ser el nucli de la planificació estratègica. El 38% de les empreses aprofita la tecnologia de la informació per a reduir l’impacte mediambiental de la seva pròpia organització, mentre que el 17% afirma que les dades i la tecnologia ajuden a aconseguir els objectius de sostenibilitat. De cara al pròxim any, les empreses haurien de plantejar-se integrar la tecnologia en les estratègies de sostenibilitat per a materialitzar els seus objectius.
-Reformular el paper de la IA. El 62% de les organitzacions utilitza la IA per a controlar l’ús de l’energia i les emissions, però només el 37% utilitza la IA predictiva per a preveure les necessitats energètiques basant-se en les tendències i pautes actuals. Integrar la planificació d’escenaris amb IA i la mitigació de riscos climàtics permet a les empreses adoptar un enfocament holístic de la responsabilitat mediambiental, millorant la preparació per als reptes futurs.
– Aprofitar les dades per a la transformació proactiva de l’empresa. La disparitat de dades entre els diferents sistemes de planificació empresarial es considera un clar desafiament, ja que només el 15% utilitza les dades per a orientar la transformació de les seves empreses. En integrar eficaçment les dades dispars, les organitzacions obtenen una comprensió més completa i precisa del seu impacte mediambiental, la qual cosa condueix a la presa de decisions informades en matèria de sostenibilitat.
– Fomentar una cultura de responsabilitat col·lectiva. Els directors generals continuen donant forma als objectius de sostenibilitat i el 49% de les organitzacions consideren que els directors de sostenibilitat i els equips de sostenibilitat són parts interessades clau (enfront del 27% en 2023). El següent pas és que les organitzacions involucrin plenament als equips multifuncionals, en particular els de finances i tecnologia, per a convertir la sostenibilitat en una prioritat empresarial bàsica i garantir la seva aplicació.
Encara que els beneficis de la IA per a la sostenibilitat estan guanyant terreny, el seu impacte mediambiental és una preocupació creixent. Només el 35% de les organitzacions tenen en compte les implicacions energètiques de les seves solucions d’IA. Kyndryl i Microsoft proporcionen estratègies pràctiques perquè les organitzacions mesurin les emissions de referència de la infraestructura i optimitzin les arquitectures d’IA, inclosos els models d’IA i aprenentatge automàtic per a minimitzar l’ús d’energia i reduir els residus. Totes dues companyies col·laboren estretament amb les organitzacions per a garantir que els avanços tecnològics contribueixin positivament als objectius de sostenibilitat sense comprometre la innovació.
“A mesura que les organitzacions reconeixen cada vegada més la sostenibilitat com un imperatiu estratègic, assistim a una onada d’innovació i col·laboració. La IA està a l’avantguarda d’aquest moviment, cosa que permet a les empreses optimitzar el consum de recursos, reduir els residus i impulsar un impacte mediambiental positiu”, afirma Ullrich Loeffler, CEO & Co-Founder de Ecosystm. “Unint els nostres esforços i aprofitant la tecnologia, podem crear un futur més sostenible i equitatiu per a les pròximes generacions”.